Izdvojeno Politika Vijesti

Dragan Čović: Neminovan ulazak HDZ-ova u Vladu FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je ulazak predstavnika oba HDZ-a u federalnu vlast neminovnost, te da će taj proces početi čim profunkcioniše novi saziv Vijeća ministara BiH.

To će biti mnogo mekši orah od pitanja formiranja Vijeća ministara BiH. Tu pretpostavku zasnivam prije svega na potrebi da vlast u BiH po vertikali bude sastavljena od istih stranaka, jer ćemo u suprotnom imati blokade na svakom koraku koje nam nisu potrebne“, istakao je Čović.

Lider HDZ-a BiH rekao je da je optimista da u narednih 60 dana može doći do dogovora i kompromisa među predstavnicima političkih partija o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”.

Moramo riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda i tog segmenta Ustava BiH što se tiče presude Suda za ljudska prava u Strazburu. Naravno, stavovi su suprotni, ali možemo napraviti kompromis kao što smo to učinili i sa Vijećem ministara BiH“, izjavio je Čović za BHT1.

On kaže da je svjestan stava predstavnika Republike Srpske da nisu potrebne veće izmjene od onih koje zahtijeva provođenje presude Suda u Strazburu.

Zato sam i rekao da je to prva faza. Neophodno je da se ojača povjerenje među političkim predstavnicima“, naveo je Čović.

On je odbacio kritike pojedinih političkih predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda zbog prisustvovanja obilježavanju 20. godina Republike Srpske, ističući da griješi svako ko misli da se svađom sa predstavnicima RS može popraviti položaj Hrvata  i Bošnjaka povratnika.

 

Srna/Informer.ba