Politika Vijesti

Dragan Čović: Stranke HNS-a zajedno na lokalne izbore

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da će stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na lokalnim izborima pokušati da u većini opština dogovore zajednički nastup kada je u pitanju izbor za načelnike opština.

Prema njegovim riječima, za opštinska vijeća stranke HNS-a bi išle samostalno kako bi svaka dobila prostora, a koaliciju bi pravile unutar opštinskih vijeća.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović je rekao da u tom gradu ima previše problema.

Ustavni sud krajem 2011. godine proglasio je neustavnim dijelove mostarskog statuta i naložio izmjene parlamentu BiH koje još nisu urađene, tako da bi i održavanje lokalnih izbora u Mostaru moglo doći u pitanje.

Predsjednik HDZ-a najavio je da će se zbog ove problematike u idućoj sedmici održati nekoliko sastanaka na najvišem nivou između HDZ-a BiH i SDA kako bi se taj problem pokušao riješiti bez uplitanja OHR-a.

To je ono što moramo učiniti. Ne da pozivamo OHR, već da mi sami pokušamo riješiti probleme, pa ako uspijemo – uspijemo, a ako ne onda postoji vrlo jasna procedura“, rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Što se tiče uspostavljanja kanala na hrvatskom jeziku, Čović je rekao da je dogovoreno da u idućih mjesec dana na Savjetu ministara BiH prođu proceduru dva zakonska akta koja su u pripremi već šest mjeseci kako bi se usvojili i išli u parlamentarnu proceduru.

 

Srna/Informer.ba