Politika Udarno Vijesti

Dragan Čović: U BiH se vraća povjerenje

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE Dragan Čović tokom susreta s predsjedavajućim PS OSCE Petrosom Eftimiuem kazao je da se u BiH vraća povjerenje, a šest političkih stranaka je stvorilo ambijent u kom se moguće dogovarati i o teškim pitanjima.

Tokom sastanka, organiziranog na marginama Jedanaestog zimskog zasjedanja PS OSCE, koje se održava u Beču, Čović je istakao da su nakon formiranja Vijeća ministara BiH postavljeni veoma visoki ciljevi, a jedan od njih je i da BiH aplicira za kandidatski status za EU do jula ove godine.

Naglasio je i da su se dolaskom na vlast Borisa Tadića u Srbiji i Ive Josipovića u Hrvatskoj, odnosi među zemljama regiona znatno poboljšali, napomenuvši da će ulazak Hrvatske u EU povoljno djelovati i na BiH.

“Probleme predstavljaju komplikovano državno uređenje koje je prepreka funkcionalnosti, kao i teške socijalne i ekonomske prilike. Velika sredstva se izdvajaju za administraciju i više bi se trebalo baviti ekonomijom, a manje politikom“, istakao je on.

Naveo je primjer namjenske, vojne industrije bivše SFRJ, čijih je 44 posto kapaciteta bilo locirano u BiH, ali koji se danas ne mogu koristiti, jer nisu usvojene nove tehnologije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Predsjedavajući PS OSCE Petros Eftimiu se interesirao za odnose BiH s Republikom Hrvatskom i Srbijom, istovremeno nudeći pomoć PS OSCE u oblastima koje bi bile od koristi za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Tokom susreta, Čović je predložio da se jezici koji se govore u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori uvrste kao zvanični jezici OSCE.

 

Fena/Informer.ba