Izdvojeno Politika Vijesti

Dragan Čović: Vijeće ministara neće biti formirano do septembra

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović rekao je danas da je izvjesno da novo Vijeće ministara BiH neće biti formirano do septembra.

Bio sam iskreno uvjeren da smo uz malo više napora i uvažavanja mogli to da učinimo do ove sjednice. Nismo uspjeli u tome i sada je izvjesno da će to biti učinjeno u septembru“, izjavio je Čović novinarima u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

On je potvrdio da se ovih dana sastajao sa liderima svih stranaka i da će biti još takvih sastanaka, pa i danas.

U ovoj fazi ne razgovaramo o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. To nije na dnevnom redu ovih dana. Pokušavamo da nađemo način kako se dogovoriti da pokušamo drugačije razmišljati o institucijama BiH. Ako se dogovorimo o svemu drugom o čemu treba da se dogovorimo neće biti problem ime kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH“, naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, treba se dogovoriti o funkcionisanju vlasti u BiH.

Ono što bi na današnjim sastancima eventualno mogli da dogovorimo jeste bar pitanje kantona. Mi želimo da to završimo ovih dana čime bi stvorili podlogu“, naveo je Čović i dodao da je pristup hrvatskog bloka da vlast treba da bude uspostavljena po istom modelu od kantona do nivoa BiH.

Prema njegovom mišljenju, kada to bude dogovoreno onda neće biti problem formiranje Vijeća ministara BiH.

Čović je ponovio da u dosadašnjim stranačkim razgovorima nije pomenuto nijedno ime ili resor, a pogotovo ne ministarstvo.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić saglasio se sa Čovićevim stavom da je ključno da bude riješen problem političkih opcija u Federaciji BiH, a tek nakon toga na nivou BiH.

 

Srna/Informer.ba