BiH Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Dragan Kuzmanović ubijen pokušavajući pomiriti oca i strica

Vojku Kuzmanoviću (49), osumnjičenom da je u nedjelju navečer usmrtio brata Vladu (64), koji je neposredno prije toga u selu Donji Kuzmani, kod Teslića, ubio Vojkovog sina Dragana (22), Okružni sud Doboj je, na prijedlog tužilaštva, odredio pritvor u trajanju od 30 dana, jer bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Dva hica

Iz Okružnog tužilaštva Doboj potvrđeno nam je da će biti obavljeno nekoliko vještačenja, među kojima je i psihijatrijsko vještačenje Vojka Kuzmanovića kako bi se ustanovilo u kakvom je psihičkom stanju bio u trenutku kada je ispalio dva hica u prsa svog brata Vlade. Od nalaza ovog vještačenja zavisi kakva će biti kvalifikacija krivičnog djela koje je počinio, odnosno da li će ga Tužilaštvo teretiti za ubistvo ili ubistvo na mah, počinjeno u trenutku kada je bio smanjeno uračunljiv vidjevši da njegov brat puca na sina Dragana.

Prema riječima članova porodice Kuzmanović, ubijeni Vlado je bio alkoholičar i, kada bi mu manjkalo novca za alkohol, otišao bi kod nekog u selo, tražeći da mu naspe koju čašicu. U nedjelju je navodno bio kod Mileta Kuzmanovića, gdje je pio.

Vlado se pri povratku kući posvađao sa bratom zbog višegodišnjeg sukoba oko neriješenih imovinskopravnih odnosa. U sukob se umiješao Dragan Kuzmanović pokušavajući da razvadi oca i strica.

Svađa se odigrala u dvorištu Vlade Kuzmanovića, koji je potom ušao u kuću i uzeo lovačku pušku. Sa oružjem je otišao u dvorište Vojkove kuće, gdje je bratića zatekao kod pomoćnog objekta. Dvadesetdvogodišnji mladić, slabovidan od rođenja, nije uspio pobjeći od ujaka, koji je zapucao čim ga je ugledao, te mu nanio prostrelnu ranu desne butine. Vidjevši da mu je sin ranjen, Vojko je ušao u u kuću i uzeo pušku, vlasništvo svog drugog sina, i ispalio dva hica u Vladu, koji je preminuo na mjestu.

Psihički problemi

Nakon što je usmrtio brata, Vojko Kuzmanović je obavijestio teslićku policiju, te povrijeđenog sina prevezao u lokalni Dom zdravlja Teslić. Međutim, mladić je preminuo na putu ka dobojskoj bolnici, a Vojka je policija pronašla i privela u Domu zdravlja.

Mještani sela Donji Kuzmani za Vladu Kuzmanovića pričaju da je imao psihičkih problema, te da je bio agresivan, pogotovo kada se napije. I pored toga, policija i lokalno lovačko društvo dozvolili su da ima oružje, te da s njim ide u lov.

Informer.ba