BiH Udarno Vijesti

Dragan Lukač: Napad na advokata Balijagića je vezan uz slučaj “Turković”

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” da je iz napada na kuću advokata Faruka Balijagića, a nakon nedavnog pokušaja ubistva advokata Senada Krehe i prijetnji advokatu Izetu Baždareviću, evidentno da su događaji povezani sa suđenjem i kriminalnim aktivnostima zločinačke organizacije optužene u slučaju “Zijad Turković”.

Mjere osiguranja

Lukač je precizirao da je FUP potpuno na raspolaganju da se uključi u istragu o bombaškom napadu na Balijagića i njegovu porodicu, pogotovo u forenzičkom dijelu. Također, s Lukačem je jučer Balijagić direktno kontaktirao, ali direktor FUP-a nije mogao javnosti otkriti kakav je zahtjev advokat uputio federalnoj policiji.

”Evidentno je da su ovi napadi vezani uz predmet “Turković”, odnosno da su počinitelji najvjerovatnije iz strukture te kriminalne organizacije. Policija poduzima sve što je u njenoj nadležnosti. Treba pružiti apsolutnu zaštitu tim ljudima koji su meta napada i prijetnji, kao i svim drugim građanima. Sigurno je da će određene mjere osiguranja u odnosu na njih biti pojačane u onom obimu u kojem to bude situacija zahtijevala’‘ – rekao je Lukač.

Priroda napada

Kada je riječ o izvršiocima brutalnog napada na Balijagića, a s obzirom na činjenicu da sve indicije ukazuju na to da bi se, kao i u slučaju pokušaja ubistva Senada Krehe, moglo raditi o profesionalcima, Lukač pojašnjava:

” Sama priroda napada takva je da se na osnovu nje može zaključiti da se radi o ljudima koji su, neću reći, obučeni za takav posao, ali sigurno nisu bez razloga angažirani da to naprave. Nemam obavještajna saznanja i podatke o konkretnom događaju, tako da ne mogu to komentirati, ali je sigurno, s obzirom i na sredstva koja su korištena u ovom napadu, da se radi o ozbiljnom profilu izvršitelja’
‘.

 

Informer.ba