Politika Udarno Vijesti

Dragan Vrankić: Na mene se vrše neviđeni pritisci

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić upozorio je da se na njega vrše ‘neviđeni pritisci da izvršava budžet i servisiranje vanjskoga duga, a da za to nema zakonske osnove‘.

Upitan da navede od koga dolaze pritisci, Vrankić je istakao da to čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, Centralna banka BiH, entiteti – Federacija BiH i Republika Srpska, te da se to čini svakodnevno.

Nema osnova za materijaliziranje odluke o privremenom financiranju koje je donijelo Vijeće ministara BiH za prvi kvartal (januar – mart) 2012. Da bi se to desilo, nužno je da se u Službenom glasniku BiH objavi budžet institucija i međunarodnih obveza BiH za 2011.

Nema većeg prioriteta nego se ponašati po zakonu. Dakle, ja ne mogu izvršavati obveze koje se od mene traže, jer bi tada nastupila pravna anarhija‘, ocijenio je Vrankić.

On je istakao kako se u skladu s tim ne može vršiti ni servisiranje vanjskog duga s obzirom na to kako se radi o onome što je dio proračuna institucija i međunarodnih obaveza BiH, piše Oslobođenje.

Odgovor Špiriću

Iako tome nije sklon i navodeći da je to neuobičajeno, Vrankić je naglasio kako je morao odgovoriti na pismo koje je dobio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te mu ‘ukazati na nemogućnost da se vrši servisiranje vanjskog duga i podsjetiti ga na zakonske obveze‘.

 

Informer.ba