Svijet Udarno Vijesti

Dramatičan govor Barrosa: Evropskoj uniji prijeti raspad

Evropska unija nalazi se u krizi s kakvom se nikad nije suočila, kazao je u svom godišnjem obraćanju Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije.

Ekonomske poteškoće, praćene ogromnom krizom samopouzdanja, dovele su EU u situaciju da joj prijeti raspad, izjavio je u dramatičnom govoru.

“Mnogi naši građani strahuju za budućnost. Danas, više nego ikada do sada, postoji opasnost da će prevladati nacionalni egoizam. O nacionalizmu da i ne govorim”, kazao je Barroso, te priznao da evropski politički lideri nemaju konkretna rješenja za trenutnu krizu.

Populistički pristup problemu, tvrdi Barroso, dovodi u opasnost najveća postignuća Evropske unije: uvođenje eura, zajedničko tržište, slobodu kretanja…

“Evropska unija mora se kretati prema jačoj integraciji, inače riskira raspad”, upozorio je Barroso, a prenosi EurActiv.

Evropa ima budućnost. Budimo sasvim jasni – problemi koje Evropa danas ima ne dolaze iz evropskih institucija. Oni su nastali zbog uskih nacionalnih interesa. Rješenje za krizu postoji. Ali ono zavisi od političke volje i sposobnosti nacionalnih lidera“, kazao je Baroso.

Evropski političari, smatra predsjednik Evropske komisije, nisu svojim biračima objasnili važnost EU, nisu im objasnili šta bi se dogodilo u slučaju njenog raspada ili odustajanja od evra.

“Moramo izložiti argumente u korist Evrope”, poručuje Barroso.

Dio svog govora Barroso je posvetio najproblematičnijoj evropskoj državi.

“Grčka će ostati članica evrozone“, obećao je Baroso, te najavio da će Evropska komisija u narednom razdoblju izaći s konkretnim prijedlozima zajedničke evropske privredne strategije. Posebno se to odnosi na evrozonu koja bi, smatra Baroso, prema vani morala nastupati kao jedno tržište.

U tu svrhu Baroso predlaže uvođenje “stabilnosnih obveznica”, zajedničkih obveznica evrozone. Takođe, Barozo predlaže uvođenje poreza na finansijske transakcije, koji bi se prvenstveno odnosio na poslovanje banaka, a koji bi u zajedničku evropsku blagajnu godišnje donosio oko 55 milijardi eura.

Englezi su već dali do znanja da neće pristati na takav porez, ali i dalje je moguće da će isti biti uveden samo za područje eurozone.

Informer.ba