Svijet Udarno Vijesti

Dramatična ispovijest preživjele žrtve monstruma u Mađarskoj

U ekskluzivnom intervjuu za mađarski portal www.mindennap.hu, 31-godišnji M. M., peta, preživjela žrtva monstruoznih ubistava koja su se dogodila u 21. kvartu Budimpešte, detaljno je ispričao kako su ga Laslo V. i bračni par romskog porijekla živog sahranili početkom augusta u čepelskoj šumi zbog 90.000 forinti (1.200 eura), koliko je imao na bankovnoj kartici u OTP banci.

Policija je prema njegovom opisu uhapsila šest osoba, među kojima i Lasla V.

M. M. je Mađar porijeklom iz Rumunije, nastanjen u Budimpešti. On je pred kamerama ispričao da Lasla V., koga poznanici zovu Srbin, upoznao prije nekoliko mjeseci u Budimpešti pošto su se njihova djeca često igrala zajedno.

Oni su siromašni ljudi. Često sam im pozajmljivao 2.000 – 5.000 forinti da kupe hranu, vodio ih u bioskop i na izlete mojim brodićem. Bili su siromašni, pa često nisu imali para ni da kupe malo hrane da ponesu na te izlete. Novac mi je Srbin uvijek uredno vraćao, znao je kad i koliko dobijam platu. Tog dana na vrtima stana zvonila je jedna meni nepoznata Romkinja, koja se predstavila kao Srbinova prijateljica. Pozvala me je na ulicu gdje nas je Srbin odnosno Laslo čekao. Pozvao me je na pivo u šumi kod njegovih prijatelja, pa sam pošao s njim“, priča M. M.

On se sada nalazi u Sigurnoj kući baptističke crkve, gdje dobija pomoć psihologa. Kaže noćima ne spava, ponovo preživljava sve, a ne spava ni njegova majka jer se boji osvete. Plaše se, kaže, da će policija pustiti Lasla V. iz pritvora, pa da će im se osvetiti.

U šumu su, priča M. M. otišli do jedne straćare, gdje su zatekli bračni par romskog porijekla. Prema ispovijesti M. M. pivo je pio sam, dok su Laslo V. i njegov prijatelj Rom često izlazili iz šupe, navodno su išli u toalet. Bilo mu je čudno, što “svaki minut idu da mokre, a on pivo pije sam”.

Kad sam ostao sam sa ženom, pitao sam je zbog čega su iskopali jamu pored straćare, a ona mi je odgovorila da tamo žele da naprave poljski WC. Dalje se sjećam samo nekih djelića događaja jer kad su ova dvojica ušla, Srbin mi je iznenada prebacio konopac oko vrata i počeo da ga steže. Izgubio sam dah, hvatala me je strašna panika da ću se ugušiti… pokušao sam da olabavim konopac. U jednom trenutku sam izgubio svijest i sljedećeg čega se sećam bila je zemlja oko mene. Laslo me je stezao konopcem, dok me je Rom udarao i šutirao kako bih kazao koliko imam novca na računu i da im dam pin-kod bankovne kartice”.

Rekao sam im pin jer nisam želio da umrem zbog 50.000-60.000 forinti koliko sam mislio da imam na računu, ali kako se kasnije ispostavilo imao sam 90.000 forinti. Nisu mi povjerovali, pa su mi naredili da ruke stavim nazad, iznad glave, da ih vežu. Ali Srbin je rekao da ruke treba vezati na leđima jer tako je naučio u ratu i tako se to stručno radi“, govori u svojoj ispovijesti M. M, prenosi blic.rs.

On objašnjava da ih je molio da ga ne zakopaju u zemlju, ali mu nisu vjerovali da im je rekao pravi pin-kod, pa su ga vezali za noge u predjelu članaka i zatim naredili da čučne u raku.

Nisam želio da umrem, dok su sipali zemlju po meni pokušavao sam nogama nekako da napravim mjesta kako bi se kasnije oslobodio. Srećom, noge mi nisu bile čvrsto vezane, kako se kasnije ispostavilo. Vezali su ih samo s jednim čvorom. Rom me je zatrpavao zemljom, dok mi je Laslo stezao konopac oko vrata. Zemlja koja je padala na mene sve više me je pritiskivala. Užasno me je boljelo. Preklinjao sam ih da ne nabiju tako jako zemlju jer nema potrebe, ne mogu nikako da pobjegnem, a oko rake su bili i psi. Zatrpali su me zemljom do prsa, srećom zemlju nisu jako nabili. Zatim su sve troje otišli da provjere koliko para imam u banci. Ostao sam sam. Ne znam kako sam izašao iz rake…“, priča žrtva.

On se kasnije sjeća da je skakao vezanih nogu, padao i onda uspio da oslobodi ruke, a poslije noge.

Bile su vezane samo jednim čvorom. Sve vrijeme me je pratio jedan pas, njemački ovčar. Kad sam stigao na nasip pored Dunava, sreo sam ljude, ali niko nije htio da mi pomogne, da mi da mobilni da pozovem policiju. Svi su govorili da nemaju telefon kod sebe. Na kraju jedan stariji bračni par rekao mi je da malo naprijed ima neka prodavnica, pa da pokušam iz nje da telefoniram. Međutim, u prodavnici nisu htjeli da pozovu policiju, jedan muškarac mi je rekao da ne treba da im dolazi policija. Jedino su htjeli da pozovu banku da mi blokira karticu. Tako prljav i izmrcvaren otišao sam kući i pozvao policiju“, ispričao je M. M.

 

Informer.ba