Region Vijesti

Drašković: BiH je lonac pred stalnom eksplozijom

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ne vjeruje da današnja BiH, ovako ustrojena, ima svijetlu budućnost.

U Bosni imate tri naroda, od kojih dva žele da te države nema, a treći da na toj teritoriji ne žive ostala dva. Tako dobijate sliku užasno komplikovanog bosanskog rebusa“, ističe Drašković.

On smatra da je BiH sabijena opruga, lonac pred stalnom eksplozijom, kojem stranci povremeno popuštaju ventile, pokušavajući da ga kontrolišu.

Vjerujem da bi Bosna, u slučaju da se odluči na otvaranje prema svima, na pružanje ruke saradnje, mogla da opstane kao država“, kaže Drašković za magazin “Dani”.

Prema njegovom mišljenju, trojni samit u Karađorđevu, koji je uslijedio nakon sličnog sastanka na Bosforu, jasno je pokazao da Turska, kao država u ekspanziji i članica NATO i dugogodiši kandidat za EU, želi da se, po pravilima sadašnjeg vremena, vrati na Balkan, što u Istambulu više niko i ne poriče.

Jasno je da kao članica NATO i veoma razvijena zemlja, Turska vidi šansu da se na ovo područje vrati kao kalif umjesto kalifa, da bude zamjena za EU” – ističe Drašković i dodaje da je zanimljivo da takva ambicija turske ima najtvrđu podršku Rusije.

Upozoravajući da ambicija Turske podjeća na neootomanizam, on smatra da se u toj činjenici mora tražiti dodatni razlog za ubrzano i bezuslovno pristupanje Srbije evroatlantskim integracijama.

Srbija ne smije sebi dozvoliti da se nađe u poziciji u kojij se nalazila u 18. i 19. vijeku. Ona mora da vodi računa o svojim interesima i da ne dospusti da o njenoj sudbini odlučuje drugi, bili oni `brat`, `majka` ili neko sličan” – naglašava Drašković.

 

srna/informer.ba