Region Udarno Vijesti

Draža Mihailović na novoj srpskoj novčanici?

Mihajlo Pupin, Ivo Andrić ili Draža Mihailović trebalo bi da se nađe na novčanici od 10.000 dinara, smatraju stručnjaci, ali i čitaoci “Pressa” koji su glasali putem sajta lista.

Povodom izdavanja nove novčanice od 2.000 dinara sa likom Milutina Milankovića, “Press” je sproveo anketu među čitaocima, ali i stručnjacima, o tome koja znamenita ličnost srpske istorije najviše zaslužuje da se nađe na narednoj novčanici.

Čitaoci lista na prvo mjesto stavili su naučnika Mihajla Pupina, zatim generala Dražu Mihailovića, nobelovca Ivu Andrića, a na četvrtom i petom mjestu Svetog Savu i patrijarha Pavla. Stručna javnost je, između ostalih, nominovala  nobelovca Ivu Andrića.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da bi na narednim novčanicama koje će se štampati trebalo da se nađu dvojica srpskih velikana koja su nepravedno zapostavljena, Ivo Andrić i Mihajlo Pupin.

“Ivo Andrić je srpski pisac i jedini nobelovac, a Mihajlo Pupin je naš najpoznatiji naučnik poslije Nikole Tesle. Na novčanice treba staviti ličnosti koje su dale nešto i svijetu, ne samo Srbiji. Mislim da se Vajfert potpuno nezasluženo našao na novčanici. Imali smo i mnogo značajnije guvernere, kao što je Dragoslav Avramović“, ističe Nikolić.

Istoričar Predrag Marković smatra da bi na novčanici od 10.000 dinara trebalo da se nađe lik Svetog Save, jer je njegov istorijski i kulturni značaj za Srbiju velik.

“Na dosadašnjim apoenima nema nijedne ličnosti koja simbolizuje srednji vijek, a ovo razdoblje je izuzetno značajno za Srbiju. Lik Svetog Save bio bi i dobro vizuelno rješenje, što nije zanemarljivo za ukupan utisak”, ističe Marković.

Predsjednik Krunskog savjeta i naš najpoznatiji heraldičar Dragomir Acović kaže da na najvećoj novčanici treba da se nađe čovjek koji je Srbiju napravio državom, a to počinje od Stefana Nemanje.

Profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić ističe da bi valjalo da se na sljedećoj novčanici nađe knez Pavle, koji je zadužio našu kulturu i politiku.

“To bi predstavljalo vraćanje duga jer, pored pravne, treba da se desi i prava rehabilitacija ličnosti koje su bile nepravedno osuđene”, kaže Antić.

Sociolog Neven Cvetićanin predlaže da se na novoj novčanici nađe jedan od najvećih srpskih državnika, Nikola Pašić.

“Sociološko čudo je da ovaj znameniti Srbin nije ni na jednoj novčanici. Smiješno je da je Slobodan Jovanović na novčanici od 5.000 dinara, a da Pašića nema ni na manjim apoenima. Istorijski rezultati njih dvojice, prema mom mišljenju, neuporedivi su”, ističe Cvetićanin za list.

U NBS objašnjavaju da sektor u čijem su djelokrugu poslovi sa gotovinom priprema nekoliko predloga nove novčanice koji dostavlja guverneru.

“Prvi čovjek NBS u saradnji sa sektorom daje nalog Zavodu za izradu novčanica da uradi idejna rješenja. Rade se najmanje dva predloga, koja se opet dostavljaju sektoru. Nakon primjedbi sektora, guverneru bira konačno rješenje”, kažu u NBS.

 

Press/Informer.ba