Region Udarno Vijesti

Drugi čovjek policije ispitivao je Paravinju: Bio je hladan, ali je i plakao zbog ubistva Antonije

Zbog čega ste uvjereni da vam je Paravinja govorio istinu o okolnostima ubistva i skrivanja tijela Antonije Bilić?

Sve dok ne pronađemo Antoniju Bilić, odnosno njezino tijelo, ne možemo decidirano govoriti je li živa ili je, nažalost, došlo do smrtnog ishoda. Duboko ljudski, baš kao i njezina obitelj, nadamo se i vjerujemo da je Antonija živa i poduzimamo sve da je i pronađemo. A kao profesionalci moramo pritom uzeti u obzir svaki, pa i najmanji trag, smjernicu ili iskaz. Što se tiče “istine” Dragana Paravinje, uvjeren sam da je velikim dijelom njegov iskaz tačan, jer kao policija imamo iskustvo u takvim slučajevima ispitivanja i možemo prilično dobro utvrditi što je istina, a što ne. Međutim, zadržavamo i profesionalnu kritičnost i jasno je da ne vjerujemo u baš svaku njegovu izgovorenu riječ. U prilog tome govori činjenica da ne tragamo isključivo i na jedinom mjestu za koje je rekao da je bacio Antonijino tijelo, već se potraga odvija duž cijele pretpostavljene trase kretanja za kritični dan njezina nestanka. Činimo sve kako bi njezina porodica što prije saznala istinu te kako bi, pored iskaza, osigurali i dokaze koji će omogućiti da počinitelj odgovara za svoja zlodjela”.

U kojoj mjeri i u kojim detaljima se skica koju je napravio poklapa s vašim saznanjima?

Dakle, njegov iskaz o pravcima kretanja se u cijelosti podudara s našim informacijama i rezultatima naše istrage. Podudara se s podacima koje smo dobili rekonstrukcijom njegova kretanja, koja je izrađena temeljem baznih stanica, pregledom i rekonstrukcijom tahografa, zapisima nadzornih kamera čije smo snimke izuzeli i pregledali, a koje se nalaze upravo na cestama na kojima se kretao. Tako da nemamo razloga ne smatrati kako je njegov iskaz u tom dijelu u potpunosti tačan“.

Je li forenzika otkrila nešto korisno na odjeći pronađenoj na terenu?

Do sada je tokom pretrage pronađeno više različitih predmeta, pa i dijelova odjeće. Sve ono što se može smatrati ličnim stvarima pokazali smo članovima porodice Antonije Bilić radi prepoznavanja, a u toko  su i potrebna vještačenja. Međutim, do sada nismo niti za jedan predmet potvrdili da pripada Antoniji“.

Kako bi ste opisali dva razgovora s Paravinjom? O kakvoj se osobi radi?

Nije zahvalno govoriti o karakteru Dragana Paravinje iz dva razloga. Prije svega nije isključeno da će se s Paravinjom morati ponovo razgovarati o okolnostima nestanka Antonije Bilić, a s druge strane, ako dođe do njegova izručenja Hrvatskoj, čemu se iskreno nadamo, nije isključena mogućnost psihosocijalne dijagnostike u okviru koje će biti izrađen njegov psihološki profil. Generalno mogu reći da se radi o zatvorenoj osobi, promjenjivog raspoloženja, koja je na trenutak hladna, na trenutak burno emotivno reagira i koja prihvaća razgovor samo s određenim osobama. Mogu vam otkriti da je u pojedinim trenucima razgovora i plakao te se kajao zbog neljudskog čina koji je počinio. Jasno, s obzirom na to o kakvoj je osobi riječ, teško je bilo što uzimati “zdravo za gotovo”. Iako sam ishodio priznanje od Paravinje, ja sam bio samo mali dio policijske istrage o ubojstvu Antonije Bilić”.

Što osjećate u trenucima dok razgovarate s psihopatskim ubicama?

“Takvi razgovori iziskuju posebnu pripremu, ali i određeno iskustvo. U tim trenucima moje emocije nisu u prvom planu, ali sasvim sigurno slijedi visoka napetost i nastojim se koncentrirati na svaku riječ koju izgovorim, kao i na svaki podatak koji dobijem tokom razgovora. Piše Jutarnji list.

 

Informer.ba