BiH Udarno Vijesti

Društvo za ugrožene narode BiH apeluje da Jasuši Akaši i njemu slični više nikada ne predstavljaju UN

Čestitajući Dan Ujedinjenih nacija – 24.oktobar Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je apel da Jasuši Akaši i njemu slični nikada više ne predstavljaju ovu organizaciju.

“Nalazimo neprihvatljivim istupe Jasuši Akašija, bivšeg izvjestioca UN-a za bivšu Jugoslaviju u kojima izražava sumnju da je masakar na Markalama počinila Armija BiH, a za Srebrenicu kaže da je ‘tragičan događaj’ kao da se dogodila saobraćajna nesreća a ne genocid. Ovakvi istupi predstavljaju ruganje ne samo žrtvama već i samom miru”, istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Upućen je apel UN-u da Jasuši Akaši i njemu slični nikada više ne predstavljaju ovu organizaciju koja se bori za očuvanje mira u svijetu.

Naglašeno je da su u ovih 66 godina postojanja UN-a ostvareni zapaženi uspjesi u spriječavanju sukoba i ratova među narodima i susjedima, ali UN nisu zaustavile agresiju na vlastitu članicu BiH napadnutu od strane Srbije i Crne Gore.

“I ne samo da nisu zaustavile agresiju već su dozvolile da se pod njihovom zastavom dogodi genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno najmanje 8.372 Srebreničana”, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode BiH.

 

Fena/Informer.ba