BiH Vijesti

Drvar i Bosansko Grahovo jedine opštine u Kantonu 10 bez javnog prevoza

Povratničke opštine Drvar i Bosansko Grahovo u Kantonu 10, u kojima živi oko 12 000 stanovnika ili više od 40 odsto predratne populacije, ni 15 godina nakon rata nemaju autobuske linije do sjedišta kantona – Livna.

Opštine Drvar i Bosansko Grahovo, u kojima više od 90 odsto stanovništva čine Srbi i koje su od Livna udaljene 105, odnosno 75 kilometara, jedine su opštine u Kantonu 10  koje nemaju javni prevoz, odnosno autobuske linije do administrativnog sjedišta kantona, jer javni prevoznici, navodno, u tome ne vide isplativu investiciju.

Osiguranici kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje iz ovih opština koriste usluge zdravstvenih ustanova u Banjaluci, a račune za pravdanje troškova prevoza dostavljaju Zavodu za zdravstveno osiguranje u Livnu, na čiji teret ostvaruju pravo po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, uglavnom penzioneri, za dolazak u Kantonalnu bolnicu u Livnu prinuđeni su da koriste usluge “divljih” taksista, jer opštine Drvar i Bosansko Grahovo nemaju nijednog registrovanog taksistu, a račune ovih troškova koji iznose 100 i više maraka pravdaju u kantonalnom Zavodu za zdravstveno osiguranje.

 

Srna/Informer.ba