Izdvojeno Politika Vijesti

Država neće imati novca da vraća kredite?

Bosna i Hercegovina snosit će ogromne posljedice neusvajanja državnog budžeta za 2011. godinu!

Nakon što su poslanici iz RS u Državnom parlamentu glasali protiv budžeta od 1.051 milijarde KM koji je predložilo Predsjedništvo BiH, naša zemlja do daljnjeg neće moći realizirati nijedan planirani projekt, a uskoro bi se mogla naći u problemu i kada je riječ o vraćanju kredita.

Prema navodima poslanika iz RS, razlog zbog kojeg budžet nije dobio njihovu podršku jeste njegovo povećanje u stavkama koje se odnose na isplatu prijevremenih penzija vojnicima otpuštenim iz Oružanih snaga BiH i povratnicima.

”Kada su glasali za izmjene Zakona o službi u OSBiH u Parlamentu, trebali su znati za šta glasaju. Međutim, tada su bili izbori i to je sve bilo u svrhu predizborne kampanje. Ako ovi ljudi dobiju tužbu, to će nas koštati za 30 posto više, o čemu niko, izgleda, ne razmišlja. Parlament je donio taj zakon, on ga treba i mijenjati, a ne da država zbog toga ispašta’‘ – kaže izvor iz Ministarstva finansija BiH.

Zbog neusvajanja budžeta, nijedna nova državna institucija ne može zaživjeti, niti može doći do novog zapošljavanja. Osim toga, svi projekti čiju realizaciju Evropska unija traži nije moguće provesti, jer se BiH krpi na osnovu odluke o privremenom finansiranju, piše Dnevni avaz.

”Entiteti, umjesto da smanjuju, stalno povećavaju javnu potrošnju, što direktno šteti državi. Država bi se trebala prva finansirati, a ono što ostane ide entitetima. Međutim, u praksi nije tako. Osim toga, ogroma je razlika u prihodima i rashodima u državi i očigledno je da, ako ne usvojimo budžet, već u oktobru, odnosno novembru nećemo imati za plaće, a kamoli za nešto drugo” – tvrdi sagovornik iz Ministarstva finansija BiH.

 

Informer.ba