BiH Udarno Vijesti

Državne službenike FBiH na štrajk natjerala plata od 1.430 KM

Državni službenici i namještenici FBiH počeli su jučer sa dvosatnom obustavom rada zbog smanjenja plata, a generalni štrajk zavisiće od pregovora sa Vladom FBiH, koji počinju danas.

Državni službenici i namještenici odlučili su se na ovakav korak jer je Vlada FBiH budžetom za ovu godinu predvidjela smanjenje osnovice za plate sa 330 na 315 KM. Smanjenjem osnovice na 315 KM neto plate bi im bile niže za 27 do 97 KM, u zavisnosti od koeficijenta.

Štrajk upozorenja je krenuo. Trajaće sedam dana. Sutra (o.p. danas) sa Vladom treba da razgovaramo o osnovici za obračun plata“, rekao je danas Vjekoslav Tomas, predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Ponovio je raniji stav Sindikata da se uštede mogu postići ne dirajući plate, te da za udovoljavanje ovakvom zahtjevu nije potrebno raditi rebalans budžeta koji je tek usvojen u Parlamentu FBiH, pišu Nezavisne novine.

Ovih osam miliona KM ušteda za 7.209 budžetskih korisnika na platama mogu se postići kresanjem drugih stavki u budžetu. Ima oko 200 ljudi koji će otići u penziju i na njihova mjesta ne treba nikoga dovoditi“, dodao je Tomas.

Kako je nedavno rekao Nermin Nikšić, premijer FBiH, prosječna plata državnih službenika je 1.430 KM.

Prosječna plata u rudnicima FBiH je oko 950 KM, a u trgovini je oko 500 KM, s tim da je najbolja situacija u jednom trgovačkom lancu gdje je prosjek 700 KM, dok velike firme iz mlinsko-pekarske industrije imaju prosječnu platu od 500 do 600 KM.

Plata radnika u “Pretisu” Vogošća, firmi namjenske industrije, zajedno sa toplim obrokom i prevozom prelazi 600 KM.

Enes Hurtić, član Izvršnog odbora Sindikata “Pretisa”, kazao je da bi i tolika plata bila odlična samo da je redovna.

Posljednju platu smo čekali 55 dana, a inače nam duguju 15 plata. Zato je sramota što državni službenici, i bilo ko ko ima redovnu platu i još dobru, razmišljaju o štrajku. Imaju toliku platu, redovnu, daj im još regres i topli obrok, a samo sjede. Neka samo kontaktiraju sa ljudima kojima duguju plate“, dodao je Hurtić.

Veću platu od prosjeka državnih službenika i namještenika FBiH ima predsjednik istoimenog sindikata Salih Kruščica. On je, po odluci svoje grane, u rangu sa ministrom pravde FBiH, čija neto plata sa osnovicom od 330 KM iznosi 2.970 KM.

Kruščica je juče negirao da godišnje zaradi 60.000 KM, što je mjesečno 5.000 KM, te dodao da mimo plate ima još naknadu za rad u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH, koja je 500 KM. Prema ovoj izjavi predsjednik Sindikata državnih službenika mjesečno ima primanja oko 3.500 KM.

Premijer FBiH ima platu od 3.234 KM i to po osnovici od 330 KM.

U pojedinim službama vlasti danas su rekli da ne štrajkuju jer smatraju da je bolje imati redovnu platu nego je nemati po dva mjeseca, dok su iz Sindikata Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH juče saopštili da ne mogu početi sa štrajkom upozorenja jer granski sindikat nije u potpunosti ispoštovao pravila organizovanja i vođenja štrajka.

Prosječne plate u FBiH:

Državna služba…………………………1.430 KM

Rudnici………………………………………950 KM

Trgovina ……………………………………500 KM

Pekarska industrija………………………600 KM

Namjenska industrija……………………500 KM

 

Informer.ba