BiH Udarno Vijesti

Državni grb Bosne i Hercegovine poderu 20.000 puta na dan

Grb Bosne i Hercegovine svaki dan u državnim ministarstvima, agencijama, direkcijama, zajedničkim institucijama i drugim vladinim uredima u prosjeku bude poderan oko 20.000 puta.

Ovaj prvorazredni skandal, naime, režirala je Služba za zajedničke poslove institucija BiH, koja već mjesecima distribuira kesice šećera sa otisnutim grbom BiH. Ako znamo da u svim institucijama države radi oko 10.000 zvaničnika i službenika raznih profila, koji svaki dan u prosjeku popiju dvije kafe, onda je najprostijom računicom jednostavno izvući zaključak da ministri, pomoćnici, službenici i uposlenici grb države, koju servisiraju i koja im daje plaće, svaki dan poderu oko 20.000 puta. Apsurdno je da je aferu režirala državna služba kojoj je, pri tome, u opisu poslova navedeno “da se stara o ostvarivanju javnosti rada, vodi evidenciju povjerljive i strogo povjerljive pošte, vrši računovodstveni nadzor i kontrolu ispravnosti materijalno-finansijskog poslovanja, vrši kontrolu zakonitosti računovodstvenih transakcija”, itd.

Cijela stvar je apsurdnija tim prije jer čelni ljudi Službe za zajedničke poslove ne znaju da krše državne zakone. Naime, prema članu šest Zakona u grbu BiH navedeno je da se “grb Bosne i Hercegovine ne može upotrijebiti kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obilježavanje robe ili usluga”.

U članu 12 istog zakona navedeno je da je “svako nepoštivanje grba Bosne i Hercegovine kažnjivo”.

Sarajevski pravnik Idriz Kamenica ističe da se u ovom slučaju mora stati u zaštitu državnog grba.

To jeste direktno kršenje zakona i ovim pitanjem bi trebalo da se pozabavi i nadležni tužilac. Treba, također, vidjeti ko to pakuje“, rekao je Kamenica.

Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u izjavi “Nezavisnim” kaže “da ne pije puno kafu pa da nije ni primijetio državni grb na kesicama”, iako ih distribuira služba kojom lično rukovodi.

Ja sam direktor tek treću sedmicu, tek sam došao. Ja nisam naručivao taj šećer, niti sam bilo šta od toga radio. Gospođica Sanja Jokić je otišla u martu, a ja sam došao tek nedavno“, kaže Perković, navodeći da je njegova služba “ogromna i da ima oko 400 zaposlenih”.

Na pitanje zna li da on i njegova služba već mjesecima kontinuirano krše zakone države koje predstavljaju, prevashodno Zakon o grbu BiH, odgovara molbom “da mu pošaljemo taj zakon mejlom da ga pročita”.

Ja bih volio to dobiti, pročitaću taj zakon i vidjeti šta piše”, zaključio je Perković.