Crna hronika Udarno Vijesti

Dubravko Čampara: U Gornjoj Maoči pronađena velika količina oružja

Pretresom u Gornjoj Maoči, prilikom hapšenja osumnjičenog teroriste Emraha Fojnice, pronađena je i puška koja se direktno dovodi u vezu sa izvršenjem napada na američku Ambasadu u Sarajavu 28. oktobra, rekao je tužilac BiH Dubravko Čampara.

“Pretresom prostorija i napuštenih objekata u Gornjoj Maoči pronašli smo veliku količinu oružja. U jednoj sportskoj torbi pronašli smo pušku koja se direktno dovodi u vezu sa izvršenjem napada na američku ambasadu. Zajedno s puškom, u torbi je bio i lični dokument osumnjičenog Fojnice. Sada radimo vještačenje tog oružja”, rekao je Čampara.

Štampa u BiH piše da je u Gornjoj Maoči nakon posljednjih pretresa pronađeno 15 automatskih pušaka, snajper, velike količine municije i laptop.

“Dnevni avaz”, pozivajući se na nezvanične informcije, navodi da je torba u kojoj su bili lična karta Fojnice i automatska puška bila prevezena u Sarajevo, gdje je puška trebalo da bude i upotrijebljena, ali da je iz još nepoznatih razloga vraćena u Gornju Maoču.

Fojnici je jučer Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio jednomjesečni pritvor.

Njegov advokat Ramiz Aljić tražio je puštanje Fojnice na slobodu. “U ovom slučaju izostao je umišljaj krivičnog djela teroriznma. Moj branjenik nije počinio ovo teške krivično djelo koje mu se stavlja na teret niti ima elemenata terorizma”, naveo je Aljić.

Fojnica prilikom ulaska sudije nije želio ustati pravdajući to svojim vjerskim ubjeđenjima. “Meni je naređeno da poštujem Božiji zakon, a ne zakon ljudi”, rekao je Fojnica, prenose “Nezavisne novine”.

Fojnica se sumnjiči da je učestvovao u terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, odnosno da je pomagao napadaču Mevlidu Jašareviću.

Mevlid Jašarević je 28. oktobra iz “kalašnjikova” pucao po zgradi američke Ambasade u Sarajevu. Jašarević je uhapšen i određen mu je pritvor. Trenutno je pritvoren u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu.

Nakon ovog napada uhapšeni su i Dino Pečenković i Munib Ahmetspahić, koji su osumnjičeni da su sakrili određene predmete korištene u tom napadu i da su Jašarevića dovezli u Sarajevo. I njima je određen jednomjesečni pritvor.

 

Srna/Informer.ba