Intervju Vijesti

Đukanović: Srpski nacionalisti i dalje ne smatraju C.Goru kao samostalnu državu

Predsjednik vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocjenio je da “srpski velikodržavni nacionalisti i dalje svojataju Crnu Goru i negiraju crnogorski nacionalni, kulturni i vjerski identitet”.

Đukanović je u intervjuu za današnju Pobjedu optužio “crkvene, akademske, kulturne i druge “elitne” krugove javnosti Srbije” da “kontiunirano održavaju ideju velikodržavnog nacionalizma, kroz otvorenu demonstraciju ili neskrivenu koketeriju” s tom idejom. Kako je ukazao, “kratka i u slučaju Crne Gore nepotpuna pauza” postojala je u doba srpskog premijera Zorana Đinđića i bila je “oročena, nažalost, njegovim prekratkim državničkim trajanjem”.

Prema riječima Đukanovića, Srbija Crnoj Gori šalje “kobajagi bratske preporuke tipa “dobro, nezavisni ste , ali okanite se priče o nacionanom identitetu, o svojoj kulturi, jeziku, crkvi”.

Svi koji nas to savjetuju, ne rade to iz bratskih pobuda nego ostavljaju šanse nekome da nas za 10 ili 20 godina opet pita: pa dobro, pošto smo u svemu isti, šta će nam dvije srpske države, jedna pored druge“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to bi bio “novi krug u prazno” i mogućnost da se pokuša likvidacija Crne Gore kao samostalne države, kao što se to dogodilo 1918. godine, kada je odlukama nelegalne Podgoričke skupštine pripojena ondašnjoj Srbiji. Đukanović je rekao da je dio opozicije u Crnoj Gori u čitavom proteklom dužem periodu, u angažovanju protiv nezavisnosti države, dobijao “svekoliku, uključujući i finansijsku, podršku Srbije“.

Prema riječima Đukanovića, “to su saznanja koja se teško mogu dokumentovati u pisanoj formi“, ali postoje “politička priznanja partnera iz Beograda“.

Novi prilog koji nas uvjerava u takvim našim saznanjima su dokumenta koja su ovih mijeseci bila dostupna javnosti, a koja su sastavni dio sudskih spisa povodom procesa koji se pokreću u Srbiji“, rekao je Đukanović.

Bivši crnogorski premijer je u tom kontekstu pomenuo iskaze koje je pred pravosudnim organima dao bivši direktor C-marketa Slobodan Radulović. Đukanović je rekao da je njegova odluka o povlačenju sa državnih funkcija bila ispravna, jer se, kako je objasnio, javnost bila zamorila od njega, a on se “zasitio” politike. Bivši premijer je kazao da će se ubuduće “ravnomjernije” baviti politikom i biznisom.

Đukanović:Da je razuma, problem s Crkvom ne bi postojao

Lider Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović je rekao da se slaže s tim da partije ne bi trebalo da se bave crkvenim pitanjima, istakavši da taj problem ne bi ni postojao da je razuma.

On je podsjetio da je DPS uoči kongresa saopštila politički stav o problemu koji opterećuje crnogorsko društvo – podeljenosti pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Da je sreće, slažem se, time se ne bi bavile partije. Tačnije, da je razuma – taj problem ne bi ni postojao. DPS nema instrument da eliminiše taj problem, ali ima odgovornost da jasno kaže kojim putem bi, po nama, trebalo ići da se on prevaziđe. Vidjeo sam, to je iritiralo crkvu. Onu istu koja svakog dana, bez pardona, saopštava svoje sudove o par ekselans političkim temema“, kazao je Đukanovih.

On je dodao da smatra da će civilizacijski razvoj u budućnosti neminovno donositi riješenja koja će značiti prevazilaženje podjela, te da će se i pravoslavna crkva u Crnoj Gori oslobađati nacionalnih predznaka.

Upitan da li bi Amfilohije Radović mogao biti poglavar autokefalne crkve, Đukanović je rekao da ne razmišlja o tome, ali da je kadrovska kombinatorika omiljena disciplina u Crnoj Gori.

Sjetite se samo onih “vitezova nezavisnosti”, koji, shvativši da će se referendum održati, a da njih, vjerovatno neće zapasti zasluge koje sebi umišljeno pripisuju, uradili sve da on ne uspije. Neki su i do Vašingtona stizali da zamole da nam se demokratsko izjašnjavanje i zabrani. Valjda, dok oni ne osvjeste narod“, reko je Đukanović. Prenosi Kurir.

 

Informer.ba