Region Udarno Vijesti

Dušan Marić poslanik SRS-a: Vozovi u Srbiji brzi kao u vrijeme Milana Obrenovića

Poslanik Srpske radikalne stranke Dušan Marić u nastojanju da dočara koliko je željeznički saobraćaj u Srbiji u lošem stanju izračunao je da se voz na srpskim prugama sada na sat kreće samo devet kilometara brže nego u vrijeme vladavine Milana Obrenovića.

Marić je u skupštinskoj sali, gdje se razmatraju amandmani na predložena rješenja o željeznici, rekao da se voz u vrijeme nastanka prvih srpskih pruga na relaciji Beograd – Niš prosječno kretao 36 kilometara na sat, dok se “moderni” voz u Srbiji prosječno kreće brzinom 45,5 kilometara na sat, što znači da se za 127 godina “ubrzao” samo za devet kilometara.

On je iznio podatak da vozovi u Japanu, Kini, Francuskoj… sada razvijaju brzinu i od  300 kilometara na sat, kao i da je prošle godine na relaciji Peking – Šangaj jedan voz saobraćao brzinom od 486 kilometara na sat. Prenose Nezavisne novine.

Da bi Srbija dostigla “evropske brzine” dosadašnjim tempom razvoja, kako je Marić izračunao, trebalo bi da prođe barem 2.600 godina, a kineske čak 3.900 godina.

On je naveo i da na dvije trećine srpskih pruga vozovi ne mogu da razviju brzinu veću od 60 kilometara na sat, kao i da skoro da i nema linije na kojoj vozovi krenu na vrijeme

 

Informer.ba