Politika Udarno Vijesti

Dušanka Majkić: Lagumdžija ima ogromne apetite i neće odustati dok ne dobije željenu poziciju

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da će početi da vjeruje u dobru volju da se formira vlast na nivou BiH kad se bude tačno znalo na koju poziciju ide lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, “jer je ključ formiranja državne vlasti njegovo mjesto”.

 

“Hrvati neće dozvoliti da Lagumdžija bude izabran za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer to mjesto pripada njima. Srbima pripada Ministarstvo inostranih poslova, a nijedno drugo mjesto ne može zadovoljiti njegov apetit, što će biti stalni problem za formiranje vlasti na nivou BiH”, ocijenila je Majkićeva, komentarišući Tihićevu izjavu da je “sve u Lagumdžijinim rukama”.

Ona kaže da se u ovom momentu ne vidi nijedan dobar argument koji bi govorio da je septembar realan termin za formiranje Savjeta ministara BiH.

“Poštujem dobre namjere gospodina Sulejmana Tihića, ali one su dobre onoliko koliko su ostvarive, prevashodno s aspekta dogovora u Federaciji, jer kad on bude postignut, onda bi se lakše mogao postići dogovor” rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da je sve što Republika Srpska traži u skladu sa Ustavom BiH.

“Dogovor u Federaciji nije naš posao i ne znam kako će se to završiti”, rekla je Majkićeva.

Odgovarajući na pitanje da li Tihićeva izjava da je spreman da prihvati princip rotacije na ključnim pozicijama na nivou zajedničkih institucija može ubrzati proces formiranja Savjeta ministara, Majkićeva je rekla da se sa “Srbima može postići taj dogovor, ali nije uvjerena da će se Tihić dogovoriti sa Lagumdžijom, odnosno da će Lagumdžija na to pristati“.

 

Srna/Informer.ba