BiH Udarno Vijesti

Dva helikoptera Oružanih snaga BiH prinudno prizemljena

Dva helikoptera Oružanih snaga BiH, koji su dostavljali pomoć ugroženom stanovništvu, zbog snježnih neprilika u prethodnoj sedmici u BiH, u petak su prinudno sletjeli.

Prvo je helikopter koji je dostavljao pomoć stanovništvu u Gacku i Bileći u petak prinudno sletio u selu Bukovice kod Kalinovika. Helikopter je prilikom prinudnog slijetanja oštećen, ali niko od 11 članova posade i osoba koje su bile u helikopteru nije povrijeđen.

“Pri akciji dostave hrane, lijekova i goriva za Kalinovik, Gacko i Bileću u petak oko 13.45 zbog vremenskih neprilika helikopter MI 8 je prinudno sletio u Bukovice kod Kalinovika. U helikopteru je bilo 11 putnika, četiri člana posade, tri vojnika OS BiH, dvije osobe iz civilnih struktura vlasti koje su bile zadužene za podjelu hrane i dva novinara Federalne televizije BiH. Prilikom ovog slijetanja niko nije povrijeđen, a helikopter je pretrpio oštećenje jer pilot nije mogao birati gdje će sletjeti”, kazala je Uma Sinanović, glasnogovornica Ministarstva odbrane BiH. Ona je istakla da su svi putnici smještaj našli u kući lokalnog stanovništva. Kako je objasnila, vremenska situacija je bila vrlo teška pa je zbog jakog vjetra helikopter bio prinuđen da prinudno sleti.

“Piloti su od 4. februara imali 24 intervencije. Dostavljani su lijekovi, hrana i nafta za najzabačenija mjesta i u nemogućim uslovima. Naši piloti rade danonoćno. Sreća je da je ovaj incident završen bez posljedica za ljude“, kazala je Sinanovićeva istakavši da su jedinice OS BiH krenule prema mjestu gdje je sletio helikopter.

Iz Federalne televizije jučer su saopštili da su u helikopteru bili novinar Darijan Babić i snimatelj Jasmin Šuvalija.

Babić je kazao da su svi putnici iz helikoptera dobro, ali da su preživjeli samo zahvaljujući profesionalnosti i sposobnosti pilota.

“Ima lakše povrijeđenih, ali to je sve dobro. Snimatelj Šuvalija se udario u glavu, a svi smo ugruvani. Najvažnije je da smo preživjeli, ali to je samo zato što je kapetan sve učinio da bezbjedno prizemlji helikopter. Vjetar je bio jak. Sada smo u kući jedne bake kod Kalinovika. Toplo nam je, imamo i vode i hrane i čekamo da dođu iz OS kopnenin putem da nas izbave”, kazao je Babić.

Zbog vremenskih prilika i snažnog vjetra u Mostaru je nakon slijetanja helikoptera kod Kalinovika, prizemljen još jedan helikopter OS BiH u kojem je bila novinarka federalne novisnke agencieje (FENA) Hana Babić-Imamović.

“Dostavili smo pomoć ljudima u Nevesinju. Muž mi radi kao pilot. Na moj mobitel me zvao komandant avijacije OS BiH. Valjda nisu radile radio-veze između helikoptera i njihove komande u Rajlovcu, pa su se sjetili da je moj muž pilot i da sam ja u ovom helikopteru. Tražili su našeg pilota i rekli mu da odmah sleti u Mostar jer je vrijeme loše. U Sarajevo ćemo se prebaciti autobusom”, kazala je Babić-Imamovićeva.

 

Nezavisne/Informer.ba