Svijet Udarno Vijesti

Dvije djevojčice zamijenjene pri rođenju žele ostati sa »pogrešnim« majkama

Dvije 12-godišnje djevojčice koje su saznale da su nakon rođenja u bolnici zabunom zamijenjene, žele ostati sa majkama koje su ih odgajale, umjesto da se vrate biološkim majkama.

Najzanimljivije je to što su djevojčice odrasle na daljini od svega nekoliko kilometara jedna od druge, u gradu Kopeisku na Uralu u istočnoj Rusiji, javlja ABC News.

Njihove majke rodile su na istom bolničkom odjelu 1999. godine, sa 15 minuta razmaka, a osoblje je bebe slučajno zamijenilo i novorođenim djevojčicama stavilo krive identifikacijske narukvice.

Njihov je pravi identitet otkriven kada je bivši muž Julije Beljaeve, jedne od majki, odbio plaćati alimentaciju jer mu njegova kćerka Irina nije nimalo nalikovala. Nakon nekoliko provedenih DNK testova otkriveno je kako bivši supružnici uopšte nisu Irinini biološki roditelji.

Nakon šokantnog otkrića, Beljaeva je počela potragu za svojom pravom kćerkom, te se sjetila da je u trenutku poroda na odjelu bila još jedna žena, koja je imala trudove, i posumnjala kako je došlo do bolničke greške, prenosi Index.

Svoje otkriće saopštila je uredu tužioca, i prijavila službenu pritužbu zbog toga što joj je u bolnici dato pogrešno dijete.

Uz pomoć policije otkrila je da njena prava kćerka živi samo nekoliko kilometara dalje, sa Irininim biološkim roditeljima, čija je “kćerka” Anja imala plavu kosu i izgledala baš poput nje i njenog bivšeg supruga, dok je Irina bila tamnoputa, tamne kose i ličila na svog oca.

Julijin cijeli svijet u tom se trenu preokrenuo, a iako su obje djevojčice priznale kako su sretne jer se istina otkrila, i jer su pronašle prave roditelje, nijedna ne želi napustiti porodicu u kojoj je odrasla, iako im to nisu biološki roditelji.

Julija je za BBC rekla kako je istina strašna za obje djevojčice, odrasle su sa jednim parom roditelja, da bi sada otkrile da imaju još jedne, prave roditelje. Niti Anja niti Irina ne žele napustiti svoje domove, a Irina preklinje Juliju da je se ne odrekne, što za ženu ne dolazi u obzir i kaže kako će poštivati želje kćerke koju je odgojila, te da joj je i dalje majka.

Obje porodice sad se pokušavaju upoznati i zbližiti, te su podigle tužbu protiv bolnice, zahtijevajući gotovo 160 hiljada dolara odštete.

 

24Info/Informer.ba