Svijet Vijesti

Dvije islamske stranke u Egiptu zajedno osvojile više od 60 odsto glasova

Dvije islamske političke stranke u Egiptu, Partija slobode i pravde i Nur partija, zajedno su osvojile više od 60 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u toj arapskoj zemlji, pokazuju danas njihovi djelimični rezultati.

Izborne liste Partije slobode i pravde, političkog krila organizacije Muslimansko bratstvo, osvojile su 36,6 odsto glasova birača, saopštila je državna izborna komisija.

Drugoplasirana Nur partija, koju čine tvrdkorni islamisti, dobila je povjerenje 24.4 odsto birača izašlih na izbore.

Na njima je validno glasalo više od 9,7 miliona ljudi sa biračkim pravom, što iznosi oko 60 odsto ukupnog glasačkog tijela u Egiptu.

Parlamentarni izbori, prvi nakon obaranja predsjednika države Hosnija Mubaraka u februaru ove godine, zamišljeni su u tri faze.

U preostale dvije faze, koje će uslijediti tokom januara, treba da se glasa u 18 od ukupno 27 egipatskih provincija.

Islamski pokret Muslimansko bratstvo, koji je dobio najviše glasova birača u prvom krugu izbora, nastoji da ubijedi Egipćane da neće žrtvovati lične slobode zarad promocije šerijatskog zakona.

Esam el-Erijan, šefa Partije slobode i pravde, koja je proizašla iz Muslimanskog bratstva, rekao je Asossiated pressu (AP) da ta organizacija nije zainteresovana za nametanje islamskih vrijednosti u Egiptu, zemlji sa značajnom hrišćanskom manjinom i drugima koji ne žele da potpadnu pod stroge islamske norme.

“Mi smo umjerena i fer partija”, rekao je El Erijan o Partiji slobode i pravde. “Želimo da primijenimo osnove šerijatskog prava u fer smislu, koji podrazumijeva poštovanje ljudskih i ličnih prava.”

Prema njegovim riječima, stranka “poštuje sve ljude u njihovom izboru religije i načina života”.

Muslimansko bratstvo je preko Twittera saopštilo da mu je prioritet sređivanje stanja u egipatskoj ekonomiji i unapređenje života običnih građana a ne “promjena ličnog opisa Egipta tako da on postane islamska država”.

Ovi komentari su najjasna indikacija da se Bratstvo distancira od ultrakonzervativne, islamističke Nur partije koja je, po svoj prilici, osvojila drugo mjesto u prvoj fazi parlamentarnih izbora u Egiptu.

Nuristi zagovaraju rigidnu interpretaciju Islama, sličnu onoj iz Saudijske Arabije, gdje su muškarci i žene razdvojeni i gdje žene moraju da nose burke i ne smiju da voze.

Muslimansko bratstvo je nedavnim saopštenjem demantovalo da želi savezništvo sa Nuristima u parlamentu, ocijenivši da su takve tvrdnje “preuranjene” i da predstavljaju “puku medijsku spekulaciju”, prenosi Beta.

U Egiptu se šerijatsko pravo primjenjuje kao osnov zakonodavstva, ali sami zakoni su uglavnom sekularni.

 

Informer.ba