Intervju Vijesti

Bivši tužilac Geoffrey Nice: BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za genocid i agresiju!

Ako ne iskoristite pravo revizije, onda to ne znači samo da time prihvatate prvostepenu presudu iz 2007., nego to isto znači da će drugi pisati vašu historiju

Bivši haški tužilac Geoffrey Nice, koji će na našim prostorima ostati zapamćen po tome što je vodio proces protiv Slobodana Miloševića, smatra da BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju. On kaže da je ovo naša obaveza kako nam ne bi “drugi pisali historiju”.

 U ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Nice, koji je proteklih dana boravio u Sarajevu, govori o Slobodanu Miloševiću te Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, za koje kaže da je moguće da svoju odbranu koncipiraju tako da se počnu međusobno optuživati.

Smatrate li da bi Bosna i Hercegovina trebala pokrenuti reviziju tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP)?

Geoffrey Nice: Pošto pravni postupak na MSP dopušta tu mogućnost, smatram da se ona treba iskoristiti. Pri tome se treba voditi računa o vremenskim ograničenjima koja postoje za reviziju.

Jer, ako odluka ne bude donesena na vrijeme, propušteno vrijeme od 2007. do isteka roka revizije neće se lako moći nadoknaditi. Naglasio bih da je pokretanje revizije pitanje političke volje. Ne znam koliko političke volje postoji u ovom trenutku za to u vašoj državi, jer nisam upućen u političke tokove. Međutim, znam da političari općenito ne donose rado odluke kad ne postoji čvrsta garancija za uspjeh.

Svaka šansa može dovesti do pozitivnog ishoda. Za nas pravnike nema lakog i predvidivog slučaja, nego je na nama da iskoristimo svaku mogućnost i povećavamo vjerovatnost uspjeha. Konkretno u ovom slučaju, kada pravna procedura dopušta reviziju ili žalbeni postupak, bilo bi krajnje neprofesionalno ne iskoristiti tu mogućnost.

Advokatu je najvažnije da se koncentrira na onaj dio slučaja gdje se vidi šansa. Tu vidim razliku između političkog i pravnog odnosa prema reviziji. Nedostatak političke volje je često zasnovan na načinu mišljenja političara o pravnim procesima, jer oni se ne žele upuštati ni u jedan dugotrajniji proces koji od početka ne daje garanciju uspjeha.

Kako Vi, kao pravik, gledate na to?

Geoffrey Nice: Ja sam, kao pravnik, apsolutno za reviziju. Čak smatram da nema drugog izbora nego da se iskoristi mogućnost revizije. Ako imaš tu pravnu mogućnost, kako ćeš kao političar ikada moći objasniti generacijama koje dolaze da nisi to napravio, a imao si politički mandat za to.

Ako se to uopće ne pokuša, garancija neuspjeha je 100 posto. Alternativni način razmišljanja koji ja zastupam jeste da u ovom ograničenom vremenu koje je još preostalo treba postići sve da se identificiraju svi važni dokazi, svjedoci i pravne teorije da bi se postigao najbolji mogući pravni rezultat.

Ako se krene dalje s revizijom, treba biti jasno da je proces iznošenja dokaza i pravnih teorija jednako važan kao i krajnji rezultat, odnosno presuda. To sigurno važi za sudske procese u kojima se sudi za političko nasilje, gdje izneseni dokazi i dokumenti velikim dijelom doprinose stvaranju kolektivne memorije o ratu, utvrđivanju historijskih činjenica i interpretacija.

Ako ne iskoristite pravo revizije, onda to ne znači samo da time prihvatate prvostepenu presudu iz 2007., nego to isto znači da će drugi pisati vašu historiju.

 

Informer.ba