BiH Izdvojeno Vijesti

Dženaza Fadilu Banjanoviću Braciki 17. decembra u Kozluku

Delegat u Vijeću naroda RS-a Fadil Banjanović Bracika preselio je na ahiret u ponedjeljak navečer u 49. godini.

Inače Fadil Banjanović – Bracika je bio delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Zvorniku. Nadimak čovjek zvani ”Povratak”, dobio je zbog toga što je prvi pokrenuo povratak u bošnjačka sela u Podrinju.

Jusići, Mahala, Hajvazi, Caparde prva su naselja u koja je Fadil Banjanović još 1996. godine kročio, a za njim i sami mještani. Dobro je i poznata njegova povratnička parola “Vraćamo se pod šljivu ako treba”.

Zbog svoje humanosti više puta je nagrađivan. Bio je poštovana politička ličnost kako u RS-u tako i u FBiH  te u cijeloj državi. Više puta je bio prisutan i na prijemima kod prvog predsjedika Republike BiH Alije Izetbegovića, koji ga je i nekoliko puta nagradio za uspješno realiziran povratak u Podrinje.

Dženaza će biti klanjana 17. decembra u 12 sati ispred džamije u Kozluku, dok će komemoracija biti održana isti dan u 10 sati u SO Zvornik.

Banjanović je rođen 4. jula 1962. u mjestu Kozluk, općina Zvornik. Bio je delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Zvorniku.

 

Informer.ba