Politika Udarno Vijesti

Džombić: Autoput Banjaluka-Gradiška bit će završen do kraja godine

Autoput Banjaluka – Gradiška biće sastavljen i završen presvlačenjem posljednjeg sloja do kraja godine – izjavio je premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Prilikom današnjeg obilaska trase autoputa Džombić je rekao novinarima da ga je izvođač radova obavijestio da je počeo sa polaganjem završnog sloja od rijeke Save, kao i da je riječ o završnom sloju prvom takve vrste u BiH.

Autoput je praktično sastavljen sa Mahovljanskom petljom i još su ostala dva kilometra druge trake kako bi bio spojen cijeli autoput“, rekao je Džombić.

Predsjednik Vlade RS je dodao da je Mahovljanska petlja sa tehničkog i građevinskog stanovišta veoma zahtjevna, a možda i najkomplikovanija petlja na prostoru BiH, i podsjetio da je rok za izvođenje radova na petlji maj sljedeće godine.

Radovi na ovoj dionici su prolongirani zbog imovinsko-pravinih odnosa, koje sada rješavamo“, dodao je Džombić.

Kada je riječ o izgradnji mostu na Savi prema Hrvatskoj, Džombić je rekao da su u toku pregovori sa Vladom Hrvatske i resornim ministarstvom, te da bi u narednih dva tri mjeseca trebalo pronaći modalitet na koji način sklopiti ugovor i krenuti u izgradnju.

On je podsjetio da bi rok za izvođenje tih radova trebalo da bude dvije godine.

Džombić je naglasio da Vlada RS može da isfinansira izgradnju mosta, jer ima rezervisana sredstva iz kreditne linije, kao i da je u ovom slučaju za svaku vrstu dogovora, i o izvođaču i o finansiranju, “samo da most bude izgrađen i autoput pušten u puni kapacitet”.

Mislim da ćemo za tri godine završiti i autoput Banjaluka – Doboj, pa ćemo imati komunikaciju i od Doboja prema Hrvatskoj“, rekao je Džombić.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je za očekivati da će dijelovi autoputa na kojima nije bilo nikakvih problema biti završeni do kraja ove građevinske sezone.

S druge strane, očekujemo da do kraja oktobra bude završen i dio autoputa koji je radio italijanski izvođač Vidoni, a koji se povukao iz projekta“, rekao je Džombić.

 

Srna/Informer.ba