Politika Udarno Vijesti

Džombić: BiH se još može zaduživati

Premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića ne zabrinjava činjenica da je Međunarodna agencija za ocjenu suverenog (državnog) kreditnog rejtinga “Moody’s Investor Service” snizila izglede (outlook) u sklopu ocjene kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da naša zemlja još ima prostora za zaduženje.

Navodeći da su uvjeti kreditiranja i privređivanja “svuda u svijetu pogoršani, pa je vjerovatno došlo do smanjenja tog rejtinga”, Džombić je dodao da je postojala i procjena rejtinga Islanda koji je bio veći od BiH, “pa je Island bankrotirao za nekoliko mjeseci”.

On smatra da BiH još nije “previše” zadužena.

I FBiH i RS još imaju prostora da sarađuju s međunarodnim finansijskim institucijama. I sada imamo dobru saradnju i smatramo da će svi projekti i u RS-u i BiH biti realizirani kako je zamišljeno te da ćemo naći zajednički interes s velikim korporacijama na rješavanju važnih projekata“, ustvrdio je entitetski premijer.

Agencija “Moody’s Investor Service” snizila je izglede (outlook) u sklopu ocjene kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Agencija je zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B2, ali je snizila izglede (outlook) sa stabilnih na negativne, navodeći kao razloge političke zastoje i s tim u vezi odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi.

“Moody’s” navodi da su negativne izglede kreditnog rejtinga, uglavnom, prouzrokovali politički zastoji i činjenica da zakonodavna i izvršna vlast na nivou BiH nije uspostavljena sedam mjeseci nakon općih izbora koji su održani u oktobru prošle godine, te da odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi stvara prepreke BiH da dobije status kandidata Evropske unije.

 

Fena/Informer.ba