BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Džombić: Nema prepreka za odobravanje aranžmana sa MMF-om

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić očekuje da će Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ na sutrašnjem sastanku odobriti stand by-aranžman za BiH, jer su ispunjeni svi uslovi.

Usaglasili smo pismo namjere i proveli sve aktivnosti koje prethode sklapanju aranžama. Ne vidim nikakve prepreke da aranžman bude odobren“, rekao je Džombić Srni.

On je ocijenio da sve ide dinamikom onako kako je pregovarano sa predstavnicima MMF-a.

Desetak dana nakon sjednice Borda direktora MMF-a očekujem da ćemo dobiti prvu tranšu. Poslije toga će uslijediti kontrola krajem oktobra, a drugu tranšu i nastavak aranžmana očekujemo u decembru“, rekao je Džombić.

Sredstva su namijenjena za podršku budžetima i ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize.

Ova sredstva odobravaju se na period od pet godina, od čega je grace-period tri godine, koji je uračunat u period otplate. Sredstva bi trebalo da budu isplaćena u osam jednakih kvartalnih rata.

Bevanda se nada da će biti odobren stand by-aranžman

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nada se da će Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ sutra razmatrati zahtjev BiH za stand by-aranžman i da će aranžman potom biti i odobren.

U kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Srni je rečeno da je novac od stand by-aranžmana sa MMF-om namijenjen za podršku budžetima entiteta i da će biti raspodijeljen u omjeru dvije trećine za Federaciju BiH i jedna trećina za Republiku Srpsku.

Na entitetskim vladama je kako će ga potrošiti, s tim da ga ne smiju trošiti na javnu potrošnju, s obzirom na to da su odredbe Pisma namjere sadržavale sve što znači uštede i oslobađanje prostora za javne investicije.

Ako Odbor MMF-a odobri zahtjev, ukupan iznos sredstava koja bi se mogla doznačiti BiH biće 338,20 miliona specijalnih prava vučenja
/SDR/, a sredstva iz prve tranše iznosiće oko 50,73 miliona SDR.

U kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH naglasili su da će doznačavanje eventualnih narednih tranši zavisiti od uspješno zaključenih kvartalnih pregleda programa.

U vezi s tim, kako je rečeno Srni, ako se sve bude pozitivno odvijalo, prvi pregled programa mogao bi da bude urađen do kraja ove godine, najvjerovatnije 10. decembra.

Aranžman će trajati dvije godine sa mogućnošću produženja za još jednu godinu.

Fiskalni savjet BiH dogovorio je polovinom jula u Sarajevu sa delegacijom MMF-a, predvođenom šefom Misije za BiH Kostasom Hristuom, detalje Pisma namjere za zaključivanje novog standbaj-aranžmana.

Vrijednost SDR-a određuje se na osnovu dnevnog prosjeka srednjih vrijednosti četiri svjetske valute, odnosno, vrijednosti američkog dolara, eura, japanskog jena i britanske funte.

Srna/Informer.ba