Politika Udarno Vijesti

Džombić: RS je najstabilnija u regionu, redovno isplaćujemo penzije

Budžet Republike Srpske (RS) spada u najurednije u regionu po pitanju izvršavanja obaveza, rekao je predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić.

On je istakao da se uredno izmiruju sve obaveze iz 2010. godine, kao i tekuće, zadržan je kontinuitet isplate socijalnih prava, penzije se isplaćuju redovno i to je, kako kaže, tempo koji će biti nastavljen i u narednom periodu.

Naš strateški cilj u pogledu ekonomske politike jeste zadržavanje fiskalne i socijalne stabilnosti u 2011. godini i najvećim dijelom u 2012. godini, kako bismo u dvije posljednje godine mandata mogli razgovarati o vraćanju stare stope privrednog rasta, prije globalne krize“, istakao je Džombić.

On je dodao da se Vlada RS u prva tri mjeseca bavila socijalnim pitanjima, u smislu pokretanja socijalnih reformi kao što su, reforma penzionog sistema, zdravstva i javne uprave s jedne strane, dok su se sa druge strane, posvetili aktivnostima na privlačenju novih investicija, posebno u energetskom sektoru i putnoj infrastrukturi.

Kao nešto što je karakterisalo prvih 100 dana Vlade, izdvojio bih zadržavanje fiskalne stabilnosti i stvaranje preduslova za investicije, naročito u energetici“, naglasio je premijer RS-a.

On je istakao da je Vlada RS, kao i prethodna, apsolutno posvećena evropskim integracijama, radi na ispunjavanju evropskih standarda i opredijeljena je za postizanje nivoa tih standarda, a jedino što neće dozvoliti jeste da se na evropskom putu standardni zloupotrijebe i da se kroz tu prizmu izvrši prenos nadležnosti na nivou BiH.

To nije standard EU. Dobili smo uvjeravanja predstavnika Evropske komisije da je sve stvar kompromisa domaćih aktera. Svi procesi se mogu ispuniti uz saglasnost domaćih strana. Važno je da svi shvatimo da bi trebalo ispuniti standarde jer je to u našem interesu. Kada to shvatimo, ozbiljno ćemo prići ovom poslu“, rekao je Džombić.

 

Srna/Informer.ba