Ekonomija Udarno Vijesti

Džombić: RS neće izaći iz krize do 2014. godine

Republika Srpska (RS) još nije izašla iz krize, izjavio je danas njen premijer Aleksandar Džombić, te tek naredne tri godine označio kao moguće kada bi taj bh. entitet došao na stope privrednog rasta prije krize.

Džombić je priznao da je RS u 2010. imao “pozitivne impulse“ u privrednim kretanjima, nastavak rasta industrijske proizvodnje od pet posto, na bazi rasta od 19 posto u godini prije, a sve na osnovu rada naftne industrije “što je samo jedna dobra privatizacija i pribavljanje strateškog partnera koji je pokrenuo taj sektor“.

Uz rast proizvodnje električne energije od oko osam posto, te kako Džombić vidi, i povećanje proizvodnje u prerađivačkim sektorima, sve to “nije bilo dovoljno da 2010. RS označi kao godinu izlaska iz krize“.

Za ovu godinu, kako je ustvrdio nakon današnje sjednice entitetske vlade, prioritet je stavljen na fiskalnu i socijalnu “održivost, pa čak bi tako moglo biti i do sredine naredne godine“.

A krajem 2012., 2013., 2014. možemo pričati o godinama kada ćemo se vraćati na stare stope privrednog rasta koje smo imali prije uticaja krize. Tada smo imali realne stope privrednog rasta između pet do sedam posto, a u 2010. smo imali pozitivnu realnu stopu od 0,7 posto. Postoje pozitivni impulsi, ali ne dovoljni da bi ovu godinu mogli označi kao godinu izlaska iz krize“, rekao je entitetski premijer.

 

fena/informer.ba