BiH Izdvojeno Vijesti

Džombić: Stečaj “Željeznica RS” nije isključen

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić izjavio je danas da je stečaj u “Željeznicama RS” izgledan, ako sindikati ne budu iskreni u obavezama iz sporazuma sa Vladom RS kada je u pitanju sistematizacija radnih mjesta.

Ako ne budemo imali saradnju sa menadžmentom i sindikatima kakvu smo dogovorili sporazumom, a to znači novu sistematizaciju i utvrđivanje tehnološkog viška radnika, `Željeznice` sa postojećim prihodima, rashodima i brojem radnika neće moći opstati“, rekao je Džombić novinarima u Prijedoru.

Odgovarajući na pitanje o najavama novog štrajka u ovom preduzeću, Džombić je kazao da su već bila dva štrajka i da situacija u “Željeznicama” nije nimalo dobra.

Dali smo maksimalan doprinos iz Vlade da `Željeznice` ne idu u stečaj. Mi smo i sada otvoreni da uđemo u restrukturisanje `Željeznica` i moramo imati partnere s druge strane“, dodao je Džombić.

Član Glavnog odbora Sindikata Sekcije za održavanje šinskih vozila Prijedor Gojko Savić rekao je da Vlada ne poštuje sporazum postignut sa menadžmentom i sindikatima “Željeznica” i da bi to moglo biti povod novom štrajku.

Za mjesec dana ili dva mogli bismo se naći u još većoj dubiozi nego što je to sada slučaj i to bi moglo dovesti do još većeg štrajka“, kazao je Savić novinarima u Prijedoru.

On je precizirao da je sa Vladom bilo dogovoreno da se radnicima ŽRS isplati cijela februarska plata do 30. juna, ali da su dobili 70 posto te plate i da su ponovo u situaciji da nikada ne znaju na čemu su.

 

Srna/Informer.ba