BiH Izdvojeno Vijesti

Edhem ef. Čamdžić: Trebamo se okrenuti suživotu i pomirenju

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je srušena najveća i najpoznatija džamija Ferhadija u Banjoj Luci, ali i uz podsjećanje na uništavanje svih džamija i drugih vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, ovaj datum evocira na još jedan nemili događaj od prije 11 godina.

Tog 7. maja 2001. godine prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu banjalučke Ferhadije u protestima nekih grupa i nacionalističkim divljanjima spriječen je taj pokušaj vjernika i Islamske zajednice, a teško je povrijeđen Murat Badić iz Cazina, koji je nedugo zatim podlegao uslijed zadobijenih povreda.

„Teška bol je nanesena muslimanima tog 7. maja 1993. godine jer je Ferhadija bila značajan objekt, koji je pet vjekova slao poruke vjere, kulture, ljubavi, međuljudskih odnosa, poruku tolerancije, suživota i dijaloga, koji nema i kojem ne smije biti alternative“, naglasio je u muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić u razgovoru za Fenu.

Islam poziva sve ljude, pripadnike raznih vjera i nacija, kultura i svjetonazora da razgovaraju, raspravljaju, ali ne i da se kroz polemiku svađaju, kaže efendija Čamdžić, ukazujući da dijalog treba da poveže ljude, u čemu je upravo Ferhadija imala značajnu ulogu u proteklih 500 godina.

Muftija Čamdžić ističe da se bez obzira na sve loše što se dogodilo tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini svi  moraju okrenuti suživotu i pomirenju.

Zato i pored nanesenog bola muslimanima zbog rušenja ovog i drugih vjerskih objekata tokom rata banjalučki muftija poziva na obnovu i džamija i crkvi i sinagoga i drugih objekata.

„Treba da se kroz tu obnovu zbližavamo i pokažemo što više tolerancije, suživota i multietničnost, koja je bila prisutna na cijeloj prostoru Bosne i Hercegovine vjekovima. To će biti i poruka Ferhadije i ubuduće“, uvjeren je muftija banjalučki.

Podsjeća da su iz Ferhadije pisane i peticije još 1941. i 1942. godine od njenih muftija i imama za zaštitu svih građana bez obzira na vjeru, Srba, Jevreja, Roma i svih antifašista, i Hrvata i Bošnjaka, ali su mnogi od njih završili i u jasenovačkim logorima, neki se nisu nikada vratili…

„Kada je Evropa drhtala pod čizmom fašizma, iz Ferhadije je krenula poruka da se pomognu i zaštite ti ljudi koji se odvode u Jasenovac i ubijaju na najgnusniji način“, podsjeća Čamdžić i naglašava da i zbog toga ta džamija nije smjela doživjeti sudbinu kakvu je doživjela 1993. godine, a također i nijedna druga džamija, crkva, sinanoga, ili, kako kaže, bilo čija kuća.

Ferfat-pašina džamija u Banjoj Luci bila je, kao jedini takav objekt na ovim prostorima, i pod zaštitom UNESCO-a, a muftija Čamdžić za Fenu kaže kako očekuje da će tako biti i nakon što se obnovi ta džamija, budući da se gradi pod strogim uzusima i pod nadzorom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, ali i drugih nadležnih komisija u BiH.

Posebno ističe činjenicu da obnovu Ferhadije nadgleda i u njoj na određen način učestvuje i multietnički tim, među kojima su i stručnjaci iz Srbije, Slovenije i Turske.

„Ta ekipa, ali i mnogi drugi ugledni profesori, akademici i stručnjaci bili su i prošle godine na simpoziju koji je Banjalučko muftijsvo organiziralo o obnovi i unutrašnjem uređenju Ferhadije, a podržali su izgradnju ovog vjerskog objekta i tim inžinjera i drugih koji su angažirani na ovim poslovima na čelu s uvaženim profesorom Muhamedom Hafizovićem“, kazao je efendija Čamdžić i podsjetio da su priloge za obnovu Ferhadije dobijali od predstavnika svih nacionalnosti.

Međutim, problem sada predstavlja nedostatak novca za obnovu, već duguju oko 400.000 maraka, a zbog čega apelira na sve nadležne predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da ne dozvole da radovi stanu i da time pokažu da su „prijatelji Ferhadije“.

Na tome svakodnevno insistira, kaže Čamdžić, i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, po čijoj preporuci se svake godine organiziraju skupovi posvećeni dijalogu i suživotu.

„Zbog svega toga smatram da će Ferhadija ponovo imati onu nekadašnju ulogu“, uvjeren je Čamdžić i u razgovoru za Fenu izražava nadu da će ta džamija nastaviti da prenosi poruke koje je imala i prije rušenja ratne 1993. godine.

Sutra, na 19. godišnjicu rušenja tog vjerskog objekta i 11. godišnjicu pogibije Murata Badića, bit će proučen tevhid u obnovljenom dijelu te džamije, uz poruku da se to što se dogodilo 7. maja 1993. i 2001. više nikada ne dogodi.

 

Fena/Informer.ba