Svijet Udarno Vijesti

Edin Džeko pristao na ekstradiciju u BiH

Nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) Edin Džeko, koji se sumnjiči za zločine u selu Trusina (općina Konjic), pristao je na ekstradiciju iz Amerike u BiH, navode mediji u Sjedinjenim Američkim državama (SAD), javlja BIRN-Justice Report.

Džeko se pojavio 15. novembra pred sudijom Okružnog suda u Seatlleu u Americi, kojem je kazao da je svjestan istrage koja se vodi protiv njega u BiH te da se ne protivi izručenju.

Pregledao sam zahtjev za izručenje i potpuno razumijem moja prava. Pristajem da budem izručen, što je prije moguće, u BiH, kao i da ostanem u pritvoru dok agenti BiH ne stignu u Ameriku“, rekao je Džeko.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Džeku da je kao pripadnik odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH 16. aprila 1993. učestvovao u ubistvima civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina (općina Konjic).

U Sudu BiH, za učešće u ovom zločinu, trenutno se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom, kako stoji u optužnici, rukovodio je Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Džeko je uhapšen u aprilu ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

 

Fena/Informer.ba