Svijet Udarno Vijesti

Egipat: Aktivisti pozivaju na masovne demonstracije

Egipatski aktivisti pozvali su na održavanje masovnih demonstracija nakon što je u sukobima između policije i demonstranata u Kairu u protekla tri dana poginulo najmanje 33, a povrijeđeno više od 1 000 lica.

Nekoliko hiljada ljudi provelo je noć na trgu Tahrir u centralnom dijelu Kaira nakon što je vlada ponudila svoju ostavku vladajućem vojnom savjetu.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International” kritikovala je egipatske vojne vlasti, jer nisu održali obećanje i poboljšali stanje u oblasti poštovanja ljudskih prava. Ova organizacija ističe da je vojni savjet sproveo brojne taktike zlostavljanja iz vremena vladavine Hosnija Mubaraka, uključujući mučenja, ciljanje kritičara i zabrane rada kritički nastrojenim medijima.

“Euforija pobune zamijenjena je strahovanjima da je jedan ugnjetački režim jednostavno zamijenio drugi“, ističe se u saopštenju “Amnestija”.

Vrhovni vojni savjet još se nije izjasnio da li je prihvatio ostavku mada je katarska televizija “Al jazeera” javila, pozivajući se na svoje izvore, da je prihvaćena ostavka vlade premijera Esama Šarafa.

Vojni izvor izjavio je britanskoj medijskoj kući da u Savjetu nema konsenzusa da li da se prihvati ostavka i da je u toku konsultacija i sa ostalim političkim grupama.

U saopštenju, koji je prenijela egipatska novinska agencija Mena, Vojni savjet je izrazio “duboko žaljenje za žrtvama u bolnim incidentima” i pozvao je na najveći stepen uzdržanosti.

Sukobi između demonstranata i snaga bezbjednosti izbili su 18. novembra tokom protesta protiv predloženih ustavnih promjena koje je najavila prelazna vlada.

Prijedlog vojske da se predsjednički izbori odgode do kraja 2012. godine ili početka 2013. godine izazvao je dodatno nezadovoljstvo opozicije.

Demonstranti žele da predsjednički izbori budu održani odmah nakon parlamentarnih, koji su zakazani za 28. novembar.

 

Srna/Informer.ba