Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Egipat: Hiljadu ranjenih u sukobu demonstranata i policije

Nakon noći koju su obilježili sukobi i hiljade ranjenih, policija u Kairu u srijedu je mlade demonstrante koji je gađaju kamenjem rastjerala suzavcem.

Riječ je o najgorim neredima u zadnjih nekoliko sedmica, a ustanak traje već gotovo pet mjeseci i uspio je svrgnuti autoritarnoga čelnika Hosnija Mubaraka. Vojne vlasti sada nastoje održati red, a nezadovoljna javnost nestrpljivo traži reforme, javlja Reuters.

Najnoviji sukobi počeli su kad su obitelji poginulih u protestima protiv Mubaraka održale u utorak navečer u središtu Kaira skup njima u čast. Druga rodbina došla se potužiti što imena njihovih stradalih nisu spomenuta.

Izbila je tučnjava koja se premjestila na središnji kairski trg Tahrir, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo zdravstva objavilo je da je ozlijeđeno 1036 ljudi, među kojima je najmanje 40 policajaca.

Vladajuće vojno vijeće objavilo je na Facebooku saopćenje o tome kako najnoviji događaji “nemaju opravdanje, (nego im je) cilj da uzdrmaju sigurnost Egipta organiziranim planom koji iskorištava krv revolucionarnih mučenika i sije podjelu između naroda i sigurnosnog aparata”.

Premijer Essam Abdel-Aziz Sharaf za državnu je televiziju rekao da prati razvoj događaja i čeka pun izvještaj o sukobima, prenosi Hina.

 

Informer.ba