Svijet Udarno Vijesti

U Egiptu prvi izbori od svrgavanja Mubaraka

U Egiptu se danas održavaju prvi izbori od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka sa vlasti u februaru.

Međutim, demonstranti su i dalje na Trgu Tahrir, gdje je i bilo središte pobune kojom je i svrgnut.

Demonstranti zahtijevaju da vojni savjet, koji je preuzeo vlasti, preda ovlaštenja civilnoj vladi.

Šef egipatske vojske Husein Tantavi rekao je da neće dozvoliti “izgrednicima” da se miješaju u današnje izbore i upozorio na “teške posljedice” ukoliko zemlja ne prevaziđe krizu.

Demonstranti strahuju da Vrhovni savjet oružanih snaga (SCAF), na čijem je čelu Tantavi, pokušava da zadrži vlast.

On je od predsjedničkih kandidata Muhameda el Baradeja i Amr Muse zatražio da podrže njegovog kandidata za premijera Kemala Ganzurija.

Prema njegovim riječima, vojska će obezbjeđivati glasačka mjesta i naglasio je da će se izbori održati prema ustaljenom rasporedu.

“Nećemo dozvoliti izgrednicima da se mješaju u izbore. Nalazimo se na raskršću. Postoje samo dva puta, uspjeh izbora koji će Egipat odvesti ka bezbjednosti ili suočenju sa opasnim preprekama, koje mi u oružanim snagama i kao dio egiaptskog naroda, nećemo dozvoliti“, rekao je on.

Današnji izbori prvi su korak u izbornom vremenskom roku, koji traje do marta 2012. godine i pokrivaće oba Doma parlamenta.

Tokom protekle sedmice poginulo je više od 40 ljudi, a oko 2 000 je povrijeđeno u pokušaju bezbjednosnih snaga da rasprše masovne proteste, što je izazvalo najteže nasilje od odlaska Hosnija Mubaraka sa vlasti u februaru.

Analitičari navode da je skoro sigurno da će se nastaviti sa izborima ali da je izborna procedura komplikovana te da je bilo veoma malo vremena za predizbornu kampanju zbog čega je veoma teško previdjeti kakva će biti izlaznost.

 

Srna/Informer.ba