BiH Udarno Vijesti

Ejup Ganić: Očekivao sam obustavljanje istrage

“Od samog početka istrage očekivao se ovaj rezultat jer je međunarodna zajednica bila faktor u Dobrovoljačkoj, sve dogovore smo vršili uz pomoć međunarodne zajednice”, izjavio je Ejup Ganić za kojega je u predmetu ‘Ganić i drugi’, Tužiteljstvo BiH danas donijelo naredbu o obustavi istrage u slučaju Dobrovoljačka.

Dodao je da Dobrovoljačka ostaje važan historijski datum za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju, a historičari će vjerovatno zaključiti da je to bio dan “d” kada je Bosna spašena, a što se tiče Srbije to je vjerovatno dan kada je propao projekt “velike Sbije”.

– S druge strane, rekao je Ganić, mora se priznati da je Beograd uspio da u ovih 20 godina nametne međunarodnoj zajednici Dobrovoljačku kao projekt, na kojem su angažirani najviši i najkompetentniji tužioci iz međunarodne zajednice, od Haga pa do raznih međunarodnih tužilaštava, da istražuju Dobrovoljačku.

“Umjesto da se ti umovi angažiraju na procesuiranje onih koji su napravili genocid u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu, Prijedoru, Brčkom, Kozarcu, Sarajevu itd”, rekao jeGanić.

” Nadajmo se da međunarodna zajednica neće ponovo upasti u zamku na neku novu Dobrovoljačku i da će ipak svoje resurse  usmjeriti na procesuiranje ratnih zločionaca protiv civila u Bosni i Hercegovini, a tih zločina je bilo blizu 200.000″,  naglasio je Ganić.

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Fena/Informer.ba