Izdvojeno Politika Vijesti

EK priprema paket za proširenje EU, u njemu svi osim BiH

Evropska komisija priprema “paket” za proširenje, o kojem će komesari prvi put razgovarati u utorak, a čija je “misao vodilja” da Hrvatska potpiše Ugovor o pristupu, Srbija dobije kandidaturu i možda uslovljeni datum otvaranja pregovora, a da Crna Gora i Makedonija otvore pregovore, pišu podgoričke “Vijesti”.

Pozivajući se na više izvora u Briselu, list piše da Crna Gora neće biti na vrhu tema o kojima će se raspravljati, ali šanse da dobije preporuku za otvaranje pregovora su vrlo dobre.

Komesari svih direktorata pregledaće prve nacrte izvještaja o napretku koje je pripremio Direktorat za proširenje i davaće primjedbe iz svojih nadležnosti koje se pominju u izvještaju.

“Ovo je tek prvi od nekoliko budućih sastanaka 27 komesara o pitanjima proširenja i još brojnijih sastanaka njihovih timova koji će voditi finalnoj odluci i finalnim verzijama izvještaja koji će Evropska komisija objaviti 12. oktobra, kad će se saznati i da li će Crna Gora dobiti preporuku za otvaranje pregovora”, piše list.

Ako Crna Gora dobije preporuku, to na kraju godine treba da potvrdi Savjet EU, odnosno šefovi država i vlada.

“Misao vodilja zemalja koje se zalažu za proširenje je da Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju, Srbija dobije kandidaturu i možda uslovljeni datum za otvaranje pregovora, a da Crna Gora i Makedonija otvore pregovore”, navode “Vijesti”.

Sagovornici “Vijesti” zaduženi za zapadni Balkan detaljno prate rad na izvještaju, ali kažu da je u ovom trenutku prerano da se definitivno zaključi da li će do toga doći.

Oni, piše list, kažu da je izvještaj još u “vrlo ranoj fazi”, ali svako od njih tvrdi da će se njihove zemlje ponašati prema zaključku Evropske komisije.

“Ako Komisija zaključi da su vaši prioriteti ispunjeni, zašto bismo mi kočili”, kazao je listu jedan od sagovornika.

Informer.ba