Izdvojeno Politika Vijesti

Ekonomija je najvažnije pitanje za građane BiH

Američki ambasador u BiH Patrick Moon najavio je da će sljedeće sedmice posjetiti Banjaluku, navodeći da je cilj njegove i današnje posjete funkcionera EU Miroslava Lajčaka tom gradu da se izbjegnu sankcije Republici Srpskoj zbog najavljenog referenduma.

Međunarodna zajednica ne vrši pritisak na demokratska prava naroda kada je riječ o referendumu u Republici Srpskoj, već daje podršku demokratskom procesu BiH“, rekao je danas Moon u Trebinju, dodajući da “to znači podršku institucijama u BiH i cjelokupnom dejtonskom Ustavu, a ne samo selektivnim dijelovima“.

On je rekao da je saglasan sa stavom EU koji je iznio izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčak, navodeći da je referendumu u RS korak u lošem pravcu i da je ta odluka neodgovorna i loša, jer ne rješava nijedno pitanje u BiH, a otvara nova.

Od kada sam došao u BiH primijetio sam da je ekonomija najvažnije pitanje za građane ove države i malo je frustrirajuće kada vidite da se domaći politički lideri stalno bave pitanjima koja nisu od tolike važnosti za građane“, kaže Moon.

Moon je ocijenio da bi građani BiH voljeli da vide da je formirana vlast na državnom nivou, te da bi međunarodna zajednica “voljela da vidi da se politički lideri sastaju i da se kroz dijalog dogovaraju o bitnim pitanjima, koja su neophodna za BiH na njenom putu ka EU“.

Govoreći o američkim investicijama u BiH, Moon je rekao da je njegov najvažniji zadatak da promoviše te investicije, podsjećajući da ih je bilo, ali ne onoliko koliko bi Amerikanci željeli.

Kada strani investitori dolaze u BiH oni gledaju da postoji politička stabilnost i žele da vide da kod političkih lidera postoji opredjeljenje da BiH postane jedno bolje mjesto za investiranje“, naglasio je Moon.

On je poručio da je kretanje BiH prema članstvu EU dobar smijer.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Iz OHR-a i EU očekuju povlačenje ove odluke, a Lajčak je juče pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme mjere za rješavanje ovog pitanja.

 

Srna/Informer.ba