BiH Vijesti

Ekonomske odnose BiH i Turske odvesti na viši nivo

Turska snažno i od srca podržava članstvo BiH u NATO-u i Evropskoj uniji, ali je svjesna da odnose na ekonomskom planu treba dovesti na mnogo viši nivo, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Volkan Bozkir nakon susreta delegacije ove komisije sa članovima Komisije za vanjske poslove Predstavničkg doma PSBiH.

Ovim susretom počeo je zvanični dio posjete turske delegacije, koja za danas ima zakazane susrete s članovima Kolegija oba doma PSBiH, članovima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku Doma naroda PSBiH, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, dok je za sutra predviđen sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Za srijedu je planiran susret s reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem.

Bozkir je precizirao da je u oblasti ekonomskih odnosa cilj da obim godišnje trgovinske razmjene između BiH i Turske premaši pola milijarde dolara, te da se stvore mehanizmi koji bi omogućili da se udvostruče direktne turske investicije u BiH, koje trenutno iznose 81 milion dolara.

Zato je na današnjem susretu dogovoreno da se u što kraćem roku dogovori susret privrednih delegacija dviju zemalja na najvišem nivou

Bozkir je naglasio da je BiH značajna zemlja za Tursku i pozdravio je nedavno formiranje Vijeća ministara BiH. On je pozdravio i napore predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH na očuvanju stabilnosti i integriteta BiH.

” Turska je prijatelj svih onih koji podržavaju integritet i stabilnost BiH“, istakao je.

Predsjedavajuću Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Mirza Kušljugić je kazao da je na susretu s turskom delegacijom identificirano nekoliko problema za čije rješavanje će se pokrenuti inicijative, a sve radi intenziviranja ekonomske saradnje.

On konkretne zaključke o tome očekuje na kraju posjete turske delegacije.

Upitan da konkretnije navede oblasti u kojima je moguće očekivati intenziviranje ekonomske saradnje, Kušljugić je istaknuo moguće tursko učešće u investicionim programima koji se očekuju u BiH, prije svega u infrastrukturi i energetici te u turizmu.

Međutim, u ovom trenutku je važnije povezati poslovne ljude, nego da im parlamentarci određuju šta da rade, budući da od 2009. godine nije bilo organziranog načina za susret poslovnih ljudi, kazao je Kušljugić.

 

Fena/Informer.ba