Svijet Vijesti

Eksplozija i požar u nuklearci u Francuskoj

U krugu nuklearne elektrane Tricastin na jugoistoku Francuske došlo je u subotu kasno poslijepodne do eksplozije i požara koji je naknadno ugašen. AFP i DPA navode da su mještani iz obližnjeg Pierrelatteua u datom trenutku čuli snažnu eksploziju, nakon koje se mogao vidjeti ogroman oblak gustog crnog dima

Agencije prenose saopštenje tvrtke EDF, koja upravlja nuklearkom, a prema kojem je do eksplozije došo izvan “nuklearne zone” te nema ozlijeđenih. Iz ERD je saopšteno da je eksplodirao samo jedan transformator.

Riječ je o postrojenju koje se prostire na šesto hektara i u čijem sklopu se nalazi i naučni istraživački odjel, pogoni za obogaćivanje urana te stovarište nuklearnog otpada. Gradnja nuklearnog kompleksa započeta je još 1974., nuklearka je u pogon puštena 1980., a posljednjih godina u NE Tricastin zabilježen je niz incidenata.

Samo u dva mjeseca sredinom 2008. u toj su nuklearci zabilježena četiri incidenta, od čega je najgori bio onaj iz jula te godine kada je zbog curenja radioaktivnog materijala iz jednog od dva izgašena reaktora ozračeno oko 100 radnika. EDF je tada saopštila da su unesrećeni samo lakše ozračeni.

Naknadno se pojavila sumnja da je curenje bio neprimijećeno još od 2005. Nakon tog nuklearnog incidensta francusko ministarstvo poljoprivrede dopustilo je lokalnim vinarima da svoje poznato vino registriraju pod drugim imenom koje u nazivu ne sadrži “Tricastin”.

Nuklearka Tricastin inače ima četiri reaktora, proizvodi čak 6% električne energije u Francuskoj, ali se od toga dvije trećine koriste za rad pogona za obogaćivanje urana.

 

Večernji.hr/Informer.ba