BiH Udarno Vijesti

Elektroprivreda BiH izvozi struju u Mostar preko Banjaluke

Skoro puna dva mjeseca direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica skrivao je i od javnosti i od dijela svojih najbližih suradnika iz uprave EPBiH detalje ugovora vrijednog blizu 160 milona KM o isporuci struje mostarskoj Elektroprivredi HZ HB.

Kako smo otkrili u Slobodnoj Bosni krajem novembra, posrednička uloga u ovom „izvoznom aranžmanu“  dodijeljena je beogradskoj kompaniji Rudnap u vlasništvu Vojina Lazerevića, a tekst smo pisali na osnovu pouzdanih insajderskih informacija, budući da je direktor Grabovica kao zmija noge skrivao od javnosti ugovor potpisan s Rudnapom.

Nakon teksta u Slobodnoj Bosni, u „istragu“ se uključila i organizacija Transparency International, no u maniru bahatog moćnika Grabovica je ostao nepokolebljiv u zaštiti očiglednog kriminala. Popustio je tek pod prijetnjom tužbe za kršenje Zakona o dostupnosti informacija, koju je uveliko pripremala organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International.

Tako je polutajni ugovor sklopljen između  Elektroprivrede BiH i beogradskog Rudnapa napokon postao dostupan javnosti.

Tekst ugovora, čiju smo kopiju uspjeli dobiti, potvrđuje sve bitne informacije koje smo već objavili u Slobodnoj Bosni, ali otkriva i jednu važnu novu informaciju: ugovor između EPBiH i Rudnapa skopljen je posredstvom Rudnapove banjalučke ekpoziture na čijem je čelu Lazarevićev dugogodišnji poslovni ortak Velimir Vilendečić. Rudnapova ekspozitura smještena je u Banjaluci, u Jevrejskoj ulici bb, a to praktično znači da će se struja iz sarajevske Elektroprivrede BiH za mostarsku EP HZHB „izvesti“ preko Banjaluke!

Obje elektroprivredne kompanije, i EP BiH i EP HZHB, u većinskom su vlasništvu Federacije BiH i bilo bi logično da tijesno surađuju i posluju bez suvišnih posrednika. Tim prije što je još 2009. godine Parlament Federacije BiH usvojio zaključak koji obvezuje dvije elektroprivredne kompanije da ne smiju izvoziti višak električne energije prije nego što podmire sve potrebe lokalnog tržišta Federacije BiH.

Suprotno zaključku federalnog Parlamenta, „izvoz“ struje iz Sarajeva za Mostar povjeren je banjalučko-beogradskom posredniku Vojinu Lazareviću, koji će na ovom krupnom poslu bez uložene marke kapitala (ne računajući koruptivno „podmazivanje“) zgrnuti najmanje deset miliona KM!

PRODAJA STRUJE BEZ NATJEČAJA

Skandalozni ugovor između EPBiH i Rudnapa otkriva samo djelić razgranatog biznisa s kriminalnom preprodajom električne energije. Od prije osam mjeseci, od kako je SDP na čelo EP BiH instalirao Elvedina Grabovicu, bliskog poslovnog suradnika Zlatka Lagumdžije, beogradski Rudnap nametnuo se kao apsolutni gospodar svih viškova električne energije EPBiH. Tek manji dio raspoloživog viška električne enerije u 2011.godini EPBiH prodala je na tenderu (kupac je nezaobilazni Rudnap), a znatno veći dio raspoloživog viška krčmi se bez tendera, na bazi dnevnog ugovaranja, u četiri oka bez svjedoka.

Samo nekoliko dana nakon što je instaliran na čelo EPBiH, Grabovica je poništio ranije raspisani tender kojim je EPBiH oglasila prodaju električne energije za četvrti kvartal 2011. godine. Na tenderu, koji je Grabovica poništio, postignuta je odlična cijena, najviša u 2011. godini,  od 64,5 eura za megavat-sat, a tu istu struju Grabovica je kasnije bez tendera prodao Rudnapu po bagatelnoj cijeni od oko 59 eura za megavat-sat! Zahvaljujući ovom potezu, Elektroprivreda BiH je na svakom prodatom megavat-satu izgubila najmanje 5 eura! Ovaj gubitak sanirat će lokalni potrošači kojima su od srpnja ove godine računi za struju uvećani za 15 posto. Na ovaj način Elektroprivreda BiH osigurala je dodatni prihod od oko 60 miliona KM, što će biti sasvim dovoljno da se pokriju svi gubitci prouzrokovani štetnim aranžmanima sklopljenim izmađu Grabovice i Lazarevića. Na kraju godine, Elektroprivreda BiH će vjerovatno iskazati dobit od nekih deset miliona KM, što je samo šestina prihoda koji će namaknuti julskim povećanjem cijena električne energije domaćim kupcima za 15 posto.

GUBITAK EPBiH POKRIVAJU DOMAĆI KUPCI

Režimski mediji pod kontrolom SDP-a, predvođeni propagandnim korom FTV-a, Grabovicu će proglasiti menadžerom godine uz obrazloženje da je pod njegov upravom EP BiH zabilježila profit od oko deset miliona KM, ali će svakako prešutjeti činjenicu da je iskazani profit šest puta manji od prihoda Elektroprivrede BiH ostvarenog drastičnim povećenjem cijena električne energije. Ozbiljna ekonomska analiza pokazala bi potpuno drukčiju sliku: ako se izuzme prihod ostvaren poskupljenjem struje domaćim kupcima, gubitak Elektroprivrede BiH u 2001. godini  iznosi ravno 50 miliona KM!

FAZLIĆ PO „ŽENSKOJ LINIJI“ OTVORIO VRATA EPBIH

Beogradski Rudnap Vojina Lazarevića unazad pola godine uspio se pozicionirati kao nezaobilazan, strateški partner Elektroprivrede BiH. Za više nego privilegiran status Rudnapa u EPBiH prvenstveno je zaslužan Damir Fazlić, varalica širokog spektra i prvi saradnik vlasnika Rudnapa Vojina Lazarevića. Fazlić se probližio Grabovici nakon izravne preporuke iz vrha SDP-a. Prema neprovjerenim glasinama, Fazlićeva supruga u bliskom je srodstvu sa suprugom jednog visokopozicioniranog dužnosnika SDP-a i ta okolnost presudno je uticala da cijeli vrh SDP-a preko noći promijeni mišljenje o Fazliću. Do prije nekoliko godina, Fazlić se u vrhu SDP-a tretirao kao oličenje korupcije, no danas se tretira kao pouzdan poslovni partner. Posljednjih mjeseci Fazlić ne izbiva iz Sarajeva i uglavnom se druži s nekolicinom najutjecajnijih osoba iz vrha SDP-a.

POSLOVI S RUDNAPOM POSVAĐALI CRVENO-ZELENE PARTNERE

Prema informacijama Slobodne Bosne, odnosi unutar crveno-zelene koalicije naglo su pogoršani nakon što se jedan član aktuelne Uprave EPBiH imenovan ispred SDA počeo „previše“ raspitivati za detalje ugovora sklopljenog s Rudnapom. U vrhu SDA procjenjuju da će netransparentni poslovi EPBiH s prodajom električne energije nanijeti veliku  štetu cijeloj platformaškoj koaliciji, bez obzira na činjenicu što se mutni poslovni aranžamani sklapaju pod patronatom samo jedne članice četveročlane koalicije – SDP-a.

 

Asim Metljević (Slobodna Bosna)/Informer.ba