Ekonomija Udarno Vijesti

Elektroprivreda BiH protiv poskupljenja struje

Javno preduzeće  Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) je protiv povećanja cijena električne energije i neće pokrenuti postupak za njeno povećanje.

Kako je saopćeno EPBiH ne podržava zahtjev Elektroprijenosa BiH za povećanje tarifa za uslugu prijenosa električne energije za 20 posto, jer bi to neminovno dovelo do povećanja cijena za krajnje potrošače i time dodatno, značajno opeterećenje njihovih budžeta.

“Zahtjev Elektroprijenosa BiH smatramo neopravdanim zbog činjenice da kompanija pored ostvarenja godišnjeg profita, godinama ne vrši investiciona ulaganja u povećanje prijenosnih kapaciteta“, stav je EPBiH.

EPBiH je mišljenja da takvim neodgovornim ponašanjem, Elektroprijenos BiH ne samo da limititra prekograničnu trgovinu električnom energijom već i ugrožava sigurnost snabdijevanja svih kupaca u cijeloj BiH.

“Očekujemo da DERK tokom aktuelnog tarifnog postupka poštuje principe profesionalnosti, izvrši detaljnu analizu zahtjeva Elektroprijenosa BiH, svede ga u realne okvire, odnosno ne odobri tarife kojim bi se prihvatile neefikasnosti u radu Elektroprijenosa BiH”, stoji u saopćenju Službe za komunikacije EPBiH.

Naglašavaju da se na taj način cijena električne energije za krajnje kupce ne bi povećala.

Fena/Informer.ba