BiH Udarno Vijesti

Elvisu Keljemendiju će se suditi na Kosovu

Elvis ili, kako sam sebe odnedavno naziva, Hamza Keljmendi, sasvim je sigurno, neće biti izručen bosanskohercegovačkim, kao ni crnogorskim vlastima, upravo zato što ima kosovsko državljanstvo.

Prema riječima Nevena Kurtovića, šefa Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima Ministarstva pravde BiH, vlastima BiH jedino ostaje mogućnost da kosovskom pravosuđu ustupe krivično gonjenje Elvisa Keljmendija.

Da je upravo to i urađeno, potvrdila nam je Begzada Gavrankapetanović – Salihagić, predsjednica Kantonalnog suda u Sarajevu.

Naime, jučer ujutro Ministarstvu pravde BiH faksom, ali i poštom, proslijeđena je kompletna dokumentacija vezana za optužnicu protiv Elvisa Keljmendija.

Ovu dokumentaciju Ministarstvo pravde BiH će proslijediti kosovskom pravosuđu, koje će Keljmendiju mlađem suditi zbog pokušaja ubistva Elvisa Hodžića 9. novembra 2010. u Sarajevu. Dokumentacija je u Prištinu trebala stići sinoć, do kada Keljmendi može ostati u pritvoru.

Kurtović pojašnjava da niko, pa ni Elvis Keljmendi, bez obzira na to što ima kosovsko državljanstvo, neće biti zaštićen od zakona i dodaje da u mnogim državama, pa i našoj, policija ne bi poduzimala akcije hapšenja ukoliko se zna da osoba koja se traži ima državljanstvo te zemlje i dodaje da je akcija u Peći vjerovatno izvedena zbog podizanja medijske prašine.

Propala akcija hapšenja Nasera Keljmendija, a potom cirkus od privođenja njegovog sina Elvisa Keljmendija, trebala je, čini se, da pokaže spremnost vlasti mlade kosovske države da se pridržava zakona.

Međutim, prvom akcijom upozoren je Naser Keljmendi, a drugom su pokazali da će reagovati tek ako se podigne medijska prašina i ako je bjegunac slučajno i sin osobe sa američke crne liste.

Podsjetimo, Elvis Hodžić osuđen je na 22 mjeseca zatvora jer je u klubu Incognito u Sarajevu ranio Fatmira Mujaja, bliskog Naseru Keljmendiju, kojeg bezbjednosne agencije smatraju “vojnikom albanske mafije”.

Kada su se u noći između 9. i 10. novembra 2010. dvojica imenjaka susrela u klubu Bad, u sarajevskom naselju Breka, Elvis Keljmendi je u Elvisa Hodžića ispalio nekoliko hitaca i pobjegao. Od tada, Elvis Keljmendi više nije viđen u Sarajevu, a za njim je raspisana Interpolova crvena potjernica.

Oslobođenje/Informer.ba