Izdvojeno Politika Vijesti

Emil Vlajki: SAD treba da upute izvinjenje zbog svog djelovanja

Potpredsjednik Republike Srpske  Emil Vlajki poručio je SAD da bi trebalo da se izvine za mnoge stvari koje su radile na prostorima bivše Jugoslavije, a da bi još bolje bilo kada bi otišle sa tog područja, jer bi tada mržnja među narodima bila prevladana daleko brže.

Reagujući na nedavnu izjavu jednog američkog zvaničnika u BiH da je prevladavanje mržnje među narodima na ovim prostorima, podrazumijevajući i međusobna izvinjenja, najbolji način pomirenja, Vlajki ističe da je ova ideja dobra, ali ne i nova, jer se izvinjenja na prostoru bivše Jugoslavije već uveliko praktikuju i da bi tu i SAD trebalo da se priključe.

Vlajki je istakao da bi SAD trebalo da upute izvinjenje zato što su nagovorile Aliju Izetbegovića da negira svoj potpis dat na Lisabonski sporazum 1992. godine, koji je značio garanciju mira.

Zato što su, bezuslovno podržavajući muslimane, sve s ciljem usporavanja ujedinjenja Evrope, inicirali jedan krvavi rat i time nas vratili u predgrađansko društvo međusobne mržnje i feudalnih odnosa“, naglasio je Vlajki u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je istakao da bi SAD trebalo da se izvine i zbog toga što su u toku rata kršile embargo UN na davanju oružja zaraćenim stranama, snadbijevajući prvenstveno oružjem muslimane i mnogo manje Hrvate, kao i zato što su u okviru takve politike omogućili iranskom oružju i mudžahedinima da dospiju na tlo BiH.

Zato što ste prevarili Hrvate i natjerali ih 1994. godine da stupe sa muslimanima u Hrvatsko-Muslimansku Federaciju, što je označilo početak kraja hrvatskog naroda na tim prostorima“, poručio je Vlajki SAD.

On je dodao da bi SAD trebalo da upute izvinjenje i zato što su, prema izjavama tadašnjih muslimanskih čelnika, kumovali srebreničkoj tragediji u julu 1995. godine, te zbog toga što su, tokom posljednjih 20 godina, na različite načine demonizovali srpski narod, a doprinijeli marginalizaciji hrvatskog naroda.

Zato što su, provodeći ideju njihovog čuvenog politologa /Samuela/ Hantingtona, stvorili od BiH prelomno poprište sukoba dvije civilizacije: islama i hrišćanstva. Zato što su se cijelo vrijeme nakon Dejtona uplitali u naše izbore i zato što su nedavno, objeručke, podržali nelegalnu, nelegitimnu i antihrvatsku vladu ‘platformaša’ u Federaciji BiH na osnovu nepravnog, arbitrarnog Inckovog dekreta“, poručo je Vlajki.

 

Srna/Informer.ba