BiH Udarno Vijesti

Emir Kusturica: Ivo Andrić stoji na billboardima u Republici Srpskoj i vidi se da mu Srpska dobro stoji

Proslavljeni  režiser Emir Kusturica rekao je u besjedi na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, da narod koji ima velike umjetnike ima i veliku slobodu.

“Ivo Andrić, veliki pisac stoji na bilbordima u Republici Srpskoj i vidi se da mu Srpska dobro stoji“, rekao je Kusturica.

On je dodao da su sada tužni oni koji su razbijali macolom Andrićev spomenik u Višegradu i da ćute,  jer im je to naređeno.

“Naš najveći umjetnik Ivo Andrić je i najveći borac za slobodu, a Andrićevo djelo je najveći domen srpske kulture“, poručio je Kusturica.

Prema njegovim riječima, u Evropi ne postoji grad kao što će biti “Andrićgrad” u Višegradu, a Republika Srpska je riješila da Andriću sagradi ovo znamenje i izgradi istoriju.

“Republika Srpska izgradnjom `Andrićgrada`otvara se prema svijetu, a njen predsjednik Milorad Dodik usađuje pomirenje na ovim prostorima”, naglasio je Kusturica.

On je istakao da će “Andrićgrad” voditi ka pomirenju, a Republika Srpska dobiti oreol duhovne i svake druge vrijednosti.

U Banjaluci je u toku svečana akademija pod nazivom “Republika Srpska – glas koji se čuje” koja se održava u okviru obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, a program je u duhu jubileja – 20 godina od osnivanja Srpske. Prigodne besjede održali su predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Boris Tadić.

Akademiji prisustvuju predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa vladikama.

Svečanosti prisusutvuju  predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i ministri, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i narodni poslanici, član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, te srpski predstavnici u Vijeću ministara.

Među prisutnim su i bivši predsjednici Republike Srpske, predstavnici institucija Srpske, Srbi iz dijaspore, akademici, načelnici općina u Republici Srpskoj i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Akademiji prisustvuje i delegacija HDZ-a BiH u kojoj su Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

Nakon akademije, u 15.00 sati u zgradi Vlade Republike Srpske bit će priređen svečani prijam za zvanice povodom Dana Republike Srpske i krsne slave – Svetog Arhiđakona Stefana.

Srna/Informer.ba