Intervju Vijesti

Emir Suljagić: Nisam postao ministar zbog knjige o Lagumdžiji

Nisam postao ministar zato što sam napisao knjigu “Pogled na profil i ideologiju Zlatka Lagumdžije”, ističe na početku razgovora za “Dnevni avaz” ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić. Potcrtava da se ne stidi ničega što je napisano. Na upit da li je tačno da je namjerno iz svoje biografije izostavio baš taj detalj, kategorično odgovara:

Nije tačno da u mojoj biografiji to ne piše. Ja sam čovjek koji nema mrlju u biografiji i sve što govorim i pišem javno je pod mojim imenom i prezimenom. U ono što vjerujem idem do kraja, a kada sam radio na knjizi, vjerovao sam u to što sam pisao, kao što vjerujem i danas.

Ocjene u prosjeku

Zašto još niste objavili rezultate ankete o vjeronauci u školama u Sarajevu?

Svi se ponašaju kao da bolje od mene znaju kakva je situacija. U srednjim školama na vjeronauku će ići 9.611 učenika, na kulturu religija 1.636, a nastavu neće pohađati 7.543 učenika. U osnovnim školama 30.262 učenika idu na vjeronauku, na alternativni predmet 3.708, a 1.762 učenika neće uopće ići na časove. Vjeronauka će biti izborni obavezni predmet, kao i ovi alternativni. To znači da, kada neko izabere da ide na časove, dužan ih je pohađati do kraja školske godine, jer se oba ocjenjuju i ulaze u prosjek”.

Zašto se niste konsultirali s vjerskim zajednicama prilikom donošenja odluka o vjeronauci?

– Ne mogu vjerske zajednice odlučivati šta će biti alternativni predmet vjeronauci. Uloga vjerskih zajednica, kada je riječ o pohađanju vjeronauke, jasno je definirana. Volio bih da se i oni ponekad konsultuju s nama umjesto što u nekim slučajevima otvoreno obmanjuju javnost. Mogu uvesti šta hoću kao alternativu vjeronauci, u skladu sa zakonom.

Zašto ste onda naknadno i iznenada uveli treću opciju?

Vlada KS obavezala nas je u junu da do početka školske godine uvedemo alternativni predmet, što smo uradili za dva i po mjeseca. Tada nisam mogao pretpostaviti da će se dogoditi da dobijem pisma, e-mailove u kojima građani mene optužuju da kršim njihova prava, jer neće uopće da djecu šalju na časove”.

Kolege zaposlene

Je li tačno da je predmet Kultura religija uveden u srednje škole zato što imate dosta nezaposlenih kolega s Fakulteta političkih nauka?

Nemam taj problem da su mi kolege nezaposlene. A kada smo već kod kulture religija, ona je u četvrtim razredima gimnazije postojala kao obavezan predmet, a sada je izborno obavezni. To je u početku proizvelo određeni tehnološki višak, ali smo u saglasnosti sa Sindikatom srednjeg obrazovanja izdali određene smjernice kako bismo spriječili da neko ostane bez posla. Treba biti jasno da ja niti zapošljavam, niti otpuštam, niti upisujem…

Ali, opet, ovime niste riješili problem da će neki učenici imati ocjenu manje?

Postigli smo da svakome omogućimo da bira. Kada se ne ponudi izbor, to je diskriminacija. Ja nisam želio preuzeti rizik da se nekom djetetu koje je prinuđeno da hoda oko škole dok nije imalo vjeronauku, nešto desi.

Bilo je pritisaka

Informacije da su postojali tzv. elitni razredi u školama u KS izazvale su burne reakcije među građanima. Kako komentirate situaciju u OŠ “Safvet-beg Bašagić”?

Imao sam nekih presretanja pojednih roditelja i neformalnih pritisaka da se derigira odluka o rasformiravanju jednog razreda u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić”. Direktorici škole rekao sam da joj se neću petljati u posao, a ni Nastavnom vijeću, dok svako radi svoj posao kako treba. Odluka o rasformiravanju potpuno je legitmna. Ako bilo ko ima neke iluzije da o javnom trošku pravi neka elitna odjeljenja, vara se. Ko hoće elitna odjeljenja, eno mu privatne škole.”

Uvodimo državnu maturu

Uvest ćemo državnu maturu za osnovne i srednje škole. Time ćemo riješiti pitanje upisa, štela, intervencija… Kako ćemo to regulisati, još ne znam. Ovo je pitanje od strateškog značaja za ovu zemlju. To ćemo, vjerovatno, morati podići i na federalni nivo, jer bi provođenje po kantonima bilo skupo i dugoročno bi bilo neizdržljivo” – kaže Suljagić.

 

Avaz/Informer.ba