Crna hronika Udarno Vijesti

Emrahu Fojnici iz Gornje Maoče određen jednomjesečni pritvor

Sud BiH je na današnjem ročištu odredio jednomjesečni pritvor Emrahu Fojnici /20/ iz Gornje Maoče, koji je u predmetu “Mevlid Jašarević i drugi” osumnjičen za krivično djelo terorizma, potvrdila je Srni portparol ove pravosudne institucije Asja Papo.

Tužilaštvo BiH zatražilo je juče od Suda BiH da odredi pritvor Fojnici, nakon što ga je ispitao nadležni tužilac.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović izjavila je juče da je izricanje mjere pritvora Fojnici zatraženo zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni ukoliko bi se našao na slobodi ponovo izvršio isto ili slično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili više, a posebno uzimajući u obzir način izvršenja ovog krivičnog djela, njegove posljedice, te uznemirenost stanovništva.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili su Fojnicu, državljanina BiH rođenog u Zavidovićima, na području Gornje Maoče u okviru istrage o nedavnom terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Nakon hapšenja, Fojnica je bio pod nadzorom Sipe, a potom je predat Tužilaštvu BiH. Sipa je u okviru akcije izvedene po nalogu Tužilaštva BiH prethodnih dana izvršila pretrese na više lokacija u BiH, između ostalih, u mjestu Ošve kod Maglaja, Maglaju i Gornjoj Maoči.

Zbog zaštite interesa istrage, Tužilaštvo nije dalo više informacija o ovim aktivnostima.

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević izvršio je 28. oktobra teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, pri tom ranivši policajca koji je radio na obezbjeđenju objekta.

 

Srna/Informer.ba