Ekonomija Udarno Vijesti

Energoinvest se prvi vraća u Libiju

Povratak bh. kompanija na gradilišta u Libiji sve je izvjesniji, a prvi koji će to učiniti je sarajevski Energoinvest, piše Oslobođenje

 ” Dobili smo mig da dođemo u Tripoli i počnemo razgovore o daljem angažmanu” kazao je neimenovani sagovornik ovog lista.

U kompaniji se nadaju skoroj normalizaciju civilnog aviosaobraćaja prema Libiji, gdje ih partneri već očekuju. Energoinvest u toj zemlji realizira poslove vrijedne oko 310 miliona KM, a uglavnom se odnose na izgradnju dalekovoda i trafo-stanica. Uz to, kako je nedavno najavio generalni direktor Džemail Vlahovljak, postoji spremnost da se Energoinvestu povjere i značajni poslovi na obnovi sukobima uništene elektroenergetske mreže.

Vlahovljak trenutno boravi u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, gdje je s predstavnicima tamošnje vlade potpisao ugovor o izgradnji 150 kilometara dalekovoda, što je posao vrijedan 45 miliona dolara. Radovi će trajati tri godine. Riječ je o poslu koji je bh. kompanija dobila krajem proljeća na međunarodnom konkursu i u konkurenciji nekoliko najpoznatijih svjetskih firmi.

Kako je saopćeno, ugovor je u ime Vlade Etiopije potpisao glavni menadžer nacionalne elektroenergetske kompanije Meheret Debebe, a ceremoniji su prisustvovali vladini ministri predstavnici Afričke razvojne banke, Afričke unije, diplomatskog kora te brojnih svjetskih kompanija iz oblasti elektroenergetskog sektora.

Sve to govori o visokom poslovnom ugledu Energoinvesta, u šta je ugrađeno nekoliko decenija prisustva ove kompanije u toj afričkoj zemlji i realizaciji projekata vrijednih nekoliko stotina miliona dolara.